Siirry pääsisältöön

Julkaisujen ilmoittaminen OKM-tiedonkeruuseen

Henkilökunnan opas julkaisujen tilastoinnista

Julkinen taiteellinen toiminta

Taidejulkaisut tiedonkeruussa

Määritelmät

  • Taiteellinen toiminta muodostaa osan korkeakoulujen lakisääteisistä tehtävistä.
  • Korkeakouluun palvelussuhteessa olevan henkilöstön taiteellinen toiminta on osa organisaation yhteiskunnallista vaikuttavuutta, ja sillä kehitetään sekä pidetään yllä henkilöstön asiantuntemusta ja verkostoja, joita voidaan hyödyntää korkeakoulun toiminnassa.
  • Tiedonkeruussa taiteellisella julkaisulla tarkoitetaan taiteellisen toiminnan tuloksena syntyviä esityksiä, teoksia tai vastaavia taiteellisen toiminnan julkisia tuloksia.
     

Ilmoita julkinen taiteellinen toiminta JUSTUS-palvelussa
 

Taiteellisen toiminnan tuloksen tulee olla julkaisu

  • Julkaisu on syntynyt tekijän tai tekijöiden tarkoituksellisessa, taiteelliselle näkemykselle perustuvassa toiminnassa. Taiteellisen julkaisun täytyy aina ylittää tekijänoikeuslainsäädännön mukainen teoskynnys.
  • Vähintään yhdellä tekijällä tulee olla yhteys korkeakouluun, ja taiteellinen toiminta liittyy henkilön toimenkuvaan korkeakoulussa.
  • Tiedonkeruussa julkaisun julkisuus on keskeinen kriteeri. Taidealalla julkisuus tarkoittaa pääsääntöisesti sitä, että julkaisemisesta on päättänyt lähinnä taiteellisin perustein jokin muu kuin tekijä itse, esim. tilaaja, kuraattori, tuottaja tai kustantaja. Tuloksen julkisuus pitää voida todentaa jälkeenpäin.

Täyttääkseen julkisuuskriteerin taidealan julkaisun täytyy pääsääntöisesti olla:

  • jonkun muun kuin tekijän tai tekijöiden ainakin rajatuksi ajaksi yleisesti tavoitettavaksi toimittama, tai
  • riippumattomasti vertaisarvioitu ja ainakin rajatuksi ajaksi yleisesti saataville toimitettu, tai
  • korkeakoulun ulkopuolisen organisaation tilaama, vastaanottama ja taiteellisessa tarkoituksessa hyödyntämä.

Mikäli julkaisun julkisuutta on vaikea tulkita ed. kriteerien mukaan, täytyy julkaisun kuitenkin ylittää tekijänoikeuslainsäädännön mukainen teoskynnys.

  • Taidealan julkaisu kirjataan korkeakoulun tuloksena vain yhden kerran siitä riippumatta, onko julkaisun syntyyn vaikuttanut yksi tai useampi korkeakoulun toimija.
  • Poikkeus: jos julkaistu teos koostuu useammista, itsenäistä taiteellista toimintaa edellyttävistä taiteellisista osasuorituksista, osasuoritukset kirjataan erikseen taiteellisen toiminnan tuloksina.

Saman julkaisun peräkkäisiä julkistamisia ei kirjata erillisinä tuloksina. Samaksi julkaisuksi tulkitaan produktio tai esityskokonaisuus, joka tai jonka osat eivät ole edellyttäneet merkittävää uudelleenvalmistelua tai harjoittelua.

Omaksi, erikseen kirjattavaksi tulokseksi katsotaan kuitenkin julkaisun myöhäisempi versio, mikäli sen toteuttaminen on edellyttänyt oleellisesti uutta ja merkittävää taiteellista muokkausta sekä muuta erillistä resursointia tai jos uudelleen julkistaminen perustuu oleellisesti aiempaa korkeamman julkaisukynnyksen ylittämiselle.

Kirjaus tehdään ensimmäisen tai muuten merkittävimmän julkisen esilläolon mukaisesti tai saman julkaisun peräkkäisistä julkistamisista muodostuvana kokonaisuutena (kuten produktiona, kiertueena tai projektina).

  • Taidealan julkaisun kirjaamisessa on kiinnitettävä erityistä huomiota ehtoon, joka määrittää, kuinka monta kertaa se voidaan kirjata.

Julkaisun esiintymismuototyyppien määrittelyssä sovelletaan taidealan julkaisujen tyyppikategoriaa sekä rooleja

  • Taidejulkaisujen tyyppikategoriat ja roolit tarkentavat julkaisutyyppejä F1, F2 ja F3.
  • Tekijä valitsee taiteellisen roolinsa julkaisuun liittyen ja tyyppikategorian, joka tarkentaa taiteellisen työn lopputuloksen. Roolit liittyvät aina henkilön toimenkuvaan ja taiteelliseen asiantuntemukseen korkeakoulussa. Tyypillisesti yhdellä henkilöllä voi olla 1-2 roolia per esitys/produktio.

Tekijällä pitää olla yhteys korkeakouluun ja taiteellinen toiminta liittyy toimenkuvaan

  • Yhteys korkeakouluun tarkoittaa sitä, että tekijä on korkeakouluun palvelussuhteessa julkaisun valmistelun, harjoittelun ja/tai tekemisen aikana ja että taiteellinen toiminta liittyy henkilön toimenkuvaan.
  • taiteellinen toiminta kuuluu henkilön työsuunnitelmaan tai siitä on sovittu esihenkilön kanssa esimerkiksi kehityskeskusteluissa.

Taiteellisen toiminnan tulosta ei siis kirjata tiedonkeruuseen, kun taiteellisesta toiminnasta ei ole sovittu työnantajan kanssa ja tämä taiteellinen toiminta muodostaa henkilön pääasiallisen korkeakoulun ulkopuolisen toimenkuvan (esim. sivutoiminen tuntiopettaja).  

Taiteellisen opetus- ja ohjaustyön tuloksena syntyneitä julkaisuja ei raportoida, paitsi siltä osin kuin kyse on opettajan taiteellisesta toiminnasta, joka täyttää edeltävät neljä kohtaa. Vain opettajan panos merkitään tiedonkeruuseen (ei mahdollisesti mukana olleita opiskelijoita).

Tekijän toimenkuvaa ja asiantuntemusta koskevat kriteerit

Taiteelliset julkaisut

OKM:n taiteellisia julkaisuja koskevat tiedonkeruukriteerit sisältävät useampia huomioitavia seikkoja ja lisäksi kriteerejä selventävät kuvaukset muodostavat lisää ehtoja. Tämän vuoksi on tärkeää hahmottaa omina tietoinaan 1) itse teosta koskevat kriteerit, 2) julkisuutta koskevat kriteerit ja 3) tekijyyttä koskevat kriteerit. Keskeiset kriteerit liittyvät tekijän toimenkuvaan, asiantuntemukseen ja teoksen luokitukseen, jotka ovat samalla ehtoja julkaisun hyväksymiselle JUSTUS-julkaisutietojen tallennuspalvelussa.

  • Vähintään yhdellä tekijällä tulee olla yhteys korkeakouluun, ja taiteellinen toiminta liittyy henkilön toimenkuvaan Jamkissa.
    Yhteys korkeakouluun tarkoittaa taiteellisten julkaisujen osalta sitä, että tekijä on korkeakouluun palvelussuhteessa julkaisun valmistelun, harjoittelun ja/tai tekemisen aikana ja että taiteellinen toiminta liittyy henkilön toimenkuvaan korkeakoulussa.
  • Tekijä valitsee taiteellisen roolinsa julkaisuun liittyen ja tyyppikategorian, joka tarkentaa taiteellisen työn lopputuloksen. Roolit liittyvät aina henkilön toimenkuvaan ja taiteelliseen asiantuntemukseen korkeakoulussa. Tyypillisesti yhdellä henkilöllä voi olla 1-2 roolia ilmoittamassaan teoksessa.
  • Taiteellisen toiminnan liittyminen henkilön toimenkuvaan tarkoittaa, että toiminta kuuluu henkilön työsuunnitelmaan tai siitä on sovittu esihenkilön kanssa.
  • Asiantuntemus: Tekijän toimenkuva on Jamkissa määritelty sellaiseksi, että hän on taiteellisen julkaisemisen osalta alan asiantuntija.

Julkaisutyyppi F

F Julkinen taiteellinen ja taideteollinen toiminta
Määritelmät
F1 Erillisjulkaisu
  • Taidejulkaisu, joka on itsenäinen kokonaisuus olematta toisen taideteoksen osa tai joka ei sisällä muita itsenäisen taiteellisen julkaisun asemaan asetettavia osia.

Erillisjulkaisu on itsenäinen kokonaisuus, esimerkiksi sävellys, veistos, painetussa muodossa oleva käsikirjoitus.  

F2 Julkinen taiteellinen teoksen osatoteutus
  • Osatoteutus, joka voi olla kiinteässä, irrottamattomassa suhteessa yhteisjulkaisuun, mutta kyseisen taiteenalan käytännön mukaan sitä voidaan arvostaa erillisenä (esim. näytelmän lavastus, yhteisnäyttelyssä oleva maalaus, kamarimuusikon osuus konsertissa, näyttelijän roolisuoritus).
  • Myös julkaisun kokoamiseen liittyvä työ eli kokonaisuuteen kuuluvien osien valinta, kokonaisuuden yleisten taiteellisten periaatteiden määrittäminen ja osajulkaisujen työstäminen yhdessä muiden tekijöiden kanssa siten, että ne sopivat kokonaisuuteen (esim. näyttämöteoksen ohjaus, konserttikokonaisuuden taiteellinen johtaminen/tuottaminen).
  • Taidealan yhteisjulkaisun osatoteutus, esimerkiksi esiintyjä orkesterissa, kapellimestari, näyttelijän rooli esityksessä, valo- ja äänisuunnittelu, animaattori, lavastaja tai tehostemestarin työ, yhteisnäyttelyssä tai museokokoelmaan hankittu uusi taideteos, graafinen suunnittelu, valokuvat tai kirjan kuvitus.
F3 Ei-taiteellisen julkaisun taiteellinen osa
  • Taiteellinen osa julkaisua, jonka konteksti ei ole ensisijaisesti taiteellinen, mutta joka on kuitenkin kyseisen taideyhteisön taiteena arvostama (esim. markkinoille tuodun tuotteen muotoilu- tai suunnitteluratkaisu, vaativa sävellystyö mainosfilmiin).
  • Taiteellinen julkaisu, jonka konteksti ei ole ensisijaisesti taiteellinen, esimerkiksi tietokirjan graafinen suunnittelu ja sävellys mainoselokuvaan.

Saavutettavuusseloste