Siirry pääsisältöön

Julkaisujen ilmoittaminen OKM-tiedonkeruuseen

Henkilökunnan opas julkaisujen tilastoinnista

Tutkimusaktivitettitietojen tallennuspalvelu Justuksessa

Mikä on asiantuntijan aktiviteetti?

Aktiviteetti on asiantuntijatehtävä, esimerkiksi vierailu, esiintyminen tai palkinto, joka liittyy tutkimus-, kehittämis- tai innovaatiotoimintaasi. Jos liität aktiviteettiin ORCID-tunnuksesi, voit valita aktiviteetin osaksi tiedejatutkimus.fi:n tutkijaprofiiliasi.

Voit tarkistaa rooliasi koskevat määritelmät koodistopalvelusta: Koodistot (suomi.fi) 

Palvelun yleispiirteet

Tutkimusaktiviteettien tallennuspalvelu mahdollistaa aktiviteettitietojen syöttämisen, tarjoaa tiedot organisaation hyödynnettäväksi suoraan JUSTUS-palvelusta sekä mahdollistaa niiden hyödyntämisen muissa organisaation valitsemissa palveluissa. Palveluun tallennetut tutkimusaktiviteetit on mahdollista siirtää esimerkiksi kansalliseen tutkimustietovarantoon, josta tutkija voi halutessaan julkaista ne Tiedejatutkimus.fi-palveluun tekemässään profiilissa.

Tutkimusaktiviteettien tiedonsiirto tutkimustietovarantoon on organisaatioille vapaaehtoista.

  • Tutkimusaktiviteettien tallennuspalvelussa asiantuntija vastaa itse syöttämiensä tutkimusaktiviteettien oikeellisuudesta, sekä päättää tietojen siirtämisestä eteenpäin tutkimustietovarantoon ja tietojen näkymisestä omassa tutkijaprofiilissaan. 
  • Tietoja ei julkaista tutkimustietovarannon sivustolla ilman asiantuntijan lupaa.
Henkilötietojen käsittelyn kuvaus: Tutkimusaktiviteettien tallennuspalvelu
Tietosuoja ja henkilötietojen käsittely Justus -palvelussa

Tutkimusaktiviteettipalvelun hyödyt

  • Palvelu parantaa asiantuntijan työn monimuotoisuuden näkyvyyttä
    • Julkaisujen ja tutkimusaineistojen lisäksi muut tutkimusaktiviteetit ovat huomattava osa usean asiantuntijan työtä, niin työmäärältään kuin merkitykseltään.
  • Tutkimusaktiviteetit saavat kansallista ja kansainvälistä näkyvyyttä
    • Asiantuntija saa omille tutkimusaktiviteeteilleen kansallista ja kansainvälistä näkyvyyttä poimimalla tiedot omaan tutkijaprofiiliinsa opetus- ja kulttuuriministeriön kansallisen tutkimustietovarannon Tiedejatutkimus.fi-palvelussa. Tiedot ovat siirrettävissä myös muihin asiantijan käyttämiin palveluihin.
    • Tallennuspalvelun kautta tiedot siirtyvät tutkimustietovarantoon ja tutkijan profiilityökalun hyödynnettäväksi lähes välittömästi.
  • Aktiviteettitiedot rikastavat organisaatioiden sisäistä seurantaa ja raportointia
    • Organisaatiot saavat tiedot tutkimusaktiviteettien tallennuspalvelun kautta omaan käyttöönsä
  • Palvelu parantaa tutkimusaktiviteettien metatietojen laatua
    • Aktiviteettitietojen tallennuspalvelun kautta kerätyt tiedot ovat ajan tasalla kansallisesti määritellyn metatietomallin mukaisesti.
  • Palvelu on heti käyttövalmis
    • Organisaatiolla ei ole tarvetta kehittää ja ylläpitää omaa lomaketta ja tietokantaa tutkimusaktiviteettitietojen keräämiseen ja raportointiin
    • Organisaatiolla ei ole tarvetta rakentaa omaa portaalia tutkimusaktiviteettitietojen näyttämiseen
    • Organisaatioilla ei ole tarvetta rakentaa prosessia tietojen välittämiseksi kansalliseen tutkimustietovarantoon
  • Helppokäyttöinen palvelu edistää tietojen keräämistä
    • Palvelun toimintalogiikka on yksinkertainen ja ennestään tuttu asiantuntijoille, jotka ovat tottuneet käyttämään JUSTUS – julkaisutietojen tallennuspalvelua.
    • Tietojen syötössä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan ulkoisia palveluita yksittäisten metatietojen täydennyksessä.
    • Justus -palveluun kirjautumisessa käytetään organisaation omaa kirjautumista (esim. Haka), eikä palveluun ole tarvetta luoda erillisiä tunnuksia.
    • Palvelussa voidaan hyödyntää samoja organisaation pääkäyttäjä- ja tallentajarooleja kuin JUSTUS – julkaisutietojen tallennuspalvelussa.

Tutkijan tiedot -työkalu

Tutkijan tiedot -työkalu

Tutkijan tiedot -työkalu on tarkoitettu kaikille tutkimuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille nimikkeestä ja affilitaatiosta riippumatta. Profiilin tiedot ovat aina tutkimuksen asiantuntijan käytettävissä riippumatta affiliaatioiden tai nimikkeiden vaihtumisesta. Asiantuntija voi luoda profiilistaan omaa osaamistaan ja asiantuntijuutta korostavan kokonaisuuden.

Tutkijan tiedot -työkalulla tutkija voi halutessaan luoda Tiedejatutkimus.fi-portaaliin profiilin ja valita, mitä tietoja haluaa itsestään portaalissa näytettävän. Tutkija voi liittää profiiliinsa tietoja ORCIDista ja kotiorganisaatiostaan sekä tutkimustietovarannon muista tiedoista sekä päättää, mille tahoille tietoja saa luovuttaa. Palvelu edellyttää, että tutkijalla on ORCID-tunniste ja siihen kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistautumisella.

Luo itsellesi ORCID -tunniste: ORCID

Työkalun pääperiaatteet

  1. Tutkija kirjautuu Tutkijan tiedot -työkaluun Suomi.fi-tunnistautumisella.
  2. Tutkija kirjautuu ensimmäisellä käyttöönottokerralla ORCID-tunnuksella ja antaa luvan omien tietojensa siirtoon ORCIDista ja luo itselleen profiilin tutkimustietovarantoon, jolloin muutokset tutkijan ORCID-profiilissa päivittyvät automaattisesti tutkimustietovarantoon. ORCID-tunnistautumista ei tarvita käyttöönoton jälkeen.
  3. Kotiorganisaatiosta tutkijan tiedot on valmiiksi siirretty tutkimustietovarantoon, mutta niitä ei näytetä ilman tutkijan suostumusta.
  4. Tutkija valitsee, mitä tietoja haluaa liittää tutkimustietovarannon profiiliinsa
    1. ORCID-profiilistaan,
    2. kotiorganisaatiostaan ja
    3. tutkimustietovarannon muista tiedoista (julkaisut, hankkeet, aineistot, infrastruktuurit).
  5. Tutkija ei muokkaa tietojaan työkalussa, vaan tiedon lähdejärjestelmässä (kotiorganisaation järjestelmä, ORCID).
  6. Tutkija valitsee, mitä tietoja haluaa näyttää tutkimustietovarannon portaalissa ja mille tahoille tietoja saa luovuttaa

MyData -malli:

Etusivu - Tutkijan tiedot (tiedejatutkimus.fi)

Saavutettavuusseloste