Siirry pääsisältöön

Julkaisujen ilmoittaminen OKM-tiedonkeruuseen

Henkilökunnan opas julkaisujen tilastoinnista

OKM:n julkaisutiedonkeruu

Lyhyesti:

Ammattikorkeakoululaki:

Lain mukaan ammattikorkeakoulun tehtävänä on harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä edistävää ja alueen elinkeinorakennetta uudistavaa soveltavaa tutkimustoimintaa, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä taiteellista toimintaa.

Tekijyys ja tekijänoikeus:
Julkaisut ja asiantuntijoiden tutkimusaktiviteetit kirjataan Justus -palveluun:

Julkaisutiedonkeruun ohje julkaisun tekijälle - Suorat tiedonkeruut - Eduuni-wiki

  • Julkaisutiedonkeruun ohje julkaisun tekijälle kattaa ne kohdat, jotka ovat erityisesti olennaisia julkaisuiden tekijöille. Ohjeistus auttaa tekijää ymmärtämään opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisutiedonkeruun periaatteita

Näin kirjaat julkaisusi tarkistusta varten:

Julkaisutiedonkeruun ohje julkaisun tekijälle:
 
Asiantuntijan tutkimusaktiviteetit

Asiantuntijan tutkimusaktiviteettien kirjaaminen Justus -palveluun on vapaaehtoista. Justus -palvelu mahdollistaa asiantuntijan ansioiden ja meriittien esittämisen tiedejatutkimus.fi -palvelussa Tutkijan tiedot -osassa. Ks. tarkemmin: Tutkimusaktiviteetttipalvelu

 

Jamkilaisten julkaisurekisteriä ylläpitää kirjasto. Lisätietoja: julkaisurekisteri(at)jamk.fi.

Julkaisutiedonkeruuseen kuuluvat julkaisut

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruussa raportoitavien julkaisujen tulee täyttää seuraavat kriteerit:

  1. Julkaisun tulee olla julkisesti saatavilla kenelle tahansa
    • Julkinen tarkoittaa sitä, että julkaisu on kenen tahansa saatavilla maksutta tai maksua vastaan. Esimerkiksi pelkästään konferenssin osallistujille jaettu julkaisu tai verkossa rajoitetusti saatavilla oleva julkaisu ei ole julkisesti saatavilla, eikä sitä näin ollen raportoida tiedonkeruussa. ISSN- ja ISBN-tunnuksen olemassaolon katsotaan olevan merkki siitä, että julkaisu on alun perin tarkoitettu julkisesti saatavilla olevaksi.

  2. Julkaisukanavalla tulee olla tekijästä riippumaton toimituskunta tai julkaisija, joka päättää julkaisukanavalla julkaistavista julkaisuista.
    • Esimerkiksi tekijän omakustanteita tai omilla kotisivuilla julkaistuja dokumentteja ei raportoida. Myöskään esimerkiksi yksittäisen kirjaston tai organisaation julkaisuarkiston kautta tekijän itse julkiseksi saattamia julkaisuja ei raportoida, mikäli julkaisemisesta ei ole päättänyt julkaisun tekijästä riippumaton ulkopuolinen taho.

  3. Julkaisua ei ole aikaisemmin julkaistu tiedonkeruussa raportoitavassa muodossa.
    • Julkaisun tulee sisältää uutta tieteellistä, ammatillista tai taiteellista sisältöä siten, ettei sitä aikaisemmin ole julkaistu tiedonkeruussa raportoitavassa muodossa. Näin ollen esimerkiksi julkaisuarkistoon (esim. arXiv.org) tallennettu julkaisu voidaan raportoida sen ilmestyttyä lehdessä tai muussa raportoitavassa muodossa. Omien tai muiden tekstien käännöksiä tai julkaisujen uusia painoksia ei raportoida, mikäli julkaisua ei ole merkittävästi muokattu edelliseen painokseen nähden. Myöskään verkkojulkaisujen päivityksiä ei raportoida uusina julkaisuina.
  4. Julkaisun tekijällä on yhteys raportoivaan organisaatioon.
    • Organisaatio on mahdollistanut julkaisun syntymisen ja tutkimus- tai asiantuntijatyön. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tekijä on palvelus- tai muussa sopimussuhteessa organisaatioon (jatko-opiskelijat alla olevien kriteerien mukaan) taikka organisaatio on muuten mahdollistanut julkaisun tekemisen.

      Yhteys organisaatioon todetaan ensisijaisesti tekijän julkaisussa mainitseman affiliaation perusteella. Julkaisun tekijöiden pitää tästä syystä olla erityisen huolellisia siinä, että organisaation nimi tulee julkaisuun ja että se tulee siihen oikeassa muodossa. Julkaisut kirjataan sille organisaatiolle, jossa julkaisuun liittyvä tutkimus- tai asiantuntijatyö on pääasiallisesti tehty, vaikka julkaisun tekijä olisi siirtynyt toiseen organisaatioon ennen julkaisun ilmestymistä.

      Korkeakoulujen perustutkinto-opiskelijoiden julkaisuja ei oteta huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisutiedonkeruussa.

  5. Julkaisu perustuu tekijän tutkimus- tai asiantuntijatyöhön.
    • Esimerkiksi pelkästään harrastus-, järjestö- tai liiketoimintaan liittyviä julkaisuja, jotka eivät perustu tutkimus- tai asiantuntijatoimintaan, ei raportoida. Myöskään ei raportoida sellaisia julkaisuja, joiden taustalla oleva tutkimus ei ole liittynyt henkilön työhön korkeakoulussa. Pelkästään markkinointiviestintään tarkoitettuja julkaisuja ei raportoida.

Em. kriteerit koskevat sekä painettuja että ainoastaan sähköisessä muodossa jaettuja dokumentteja (esim. verkkolehdet ja  -alustat).

Kysy lisätietoa asiasta: julkaisurekisteri[at]jamk.fi

Julkaisutiedonkeruun ulkopuolisia tuotoksia

Tarkista, voitko kirjata julkaisutiedonkeruun ulkopuolisen julkaisun tai muun asiantuntijatehtävääsi liittyvän tuotoksen Justuksen tutkimusaktiviteettipalveluun: Tutkimusaktiviteettipalvelu

Esimerkkejä tiedonkeruun ulkopuolisista julkaisuista:

  • Kirjan johdantoartikkelit tai lehden pääkirjoitukset, joissa kuvaillaan pelkästään julkaisun toimitustyötä tai sisällysluetteloa
  • Konferenssiesitelmien abstraktit, laajennetut abstraktit (extended abstract), posterit tai powerpoint-esitykset
  • Kirjojen uudet painokset, mikäli tekstiä ei ole merkittävästi muokattu
  • Sanomalehtiartikkelit, joihin tutkijaa itseään on haastateltu
  • Sanomalehtien yleisönosasto- ja/tai mielipidepalstojen kirjoitukset (vaikka tutkija esiintyisi niissä oman korkeakoulunsa affiliaatiolla.)
  • Televisio tai radiohaastattelut
  • Pelkästään yksittäisiä kursseja varten tehdyt audiovisuaaliset opetusmateriaalit tai verkkoaineistot
  • Yksittäiset opetusmateriaalit, jotka ovat osa laajempaa kokonaisuutta, esim. luentosarjan osa
  • Luento- ja webinaaritallenteet
  • Laajemmat opetusmateriaalit (joissa päätuote kirja kuuluu luokkaan D5).
  • Henkilön omaehtoisesti internetiin lataamat aineistot, joiden julkaisemisesta ei ole päättänyt toimituskunta tai ulkopuolinen tilaaja.
  • Mainos- tai promootiomateriaalit
  • Ohje- ja opastusvideot, esimerkiksi kirjastotietokannan hakuohje
  • Verkkosivut, esimerkiksi hankkeiden verkkosivut.
  • Opetustyöhön liittyvät tehtävät, esimerkiksi harjoitustyönä tehtyjen verkkosivujen ohjaus

Tutkimustietovarannon portaalin logo, abstrakti ikkuna

Tiedejatutkimus.fi

Justus välittää hyväksytyt julkaisut selattavaksi tiedejatutkimus.fi -palveluun. Palvelu kerää tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta. Tietoa löytyy mm. tutkijoista, tutkimusorganisaatioista, julkaisuista, tutkimusaineistoista, tutkimusrahoituksesta ja tutkimusinfrastruktuureista.

Tiedot ammattikorkeakoulujen julkaisuista alkaen vuodesta 2012 ja yliopistojen julkaisuista alkaen vuodesta 2011. Justuksen kautta ilmoitetut julkaisutiedot siirtyvät Tiedejatutkimus-palveluun (julkaisutyypit A - G) sen jälkeen, kun ne on hyväksytty Justuksessa.

JUFO-portaali julkaisukanavan valinnan apuna

JUFO-portaali on tutkijoille ja muille tieteen parissa työskenteleville tarkoitettu palvelu, jossa voi hakea Julkaisufoorumi-luokituksen piiriin kuuluvien tieteellisten julkaisusarjojen, konferenssien ja kirjakustantajien tietoja.

  • Palvelusta löytyvät myös Suomessa toimivien tutkijoiden käyttämät ammatilliset ja yleistajuiset julkaisusarjat.
Julkaisukanavien haku
Vapaa tekstihaku:
  • Voit hakea julkaisukanavaa nimellä ja sen eri versioilla sekä julkaisukanavan yksilöivällä tunnisteella eli JufoID:llä. Sarjoja voit hakea myös ISSN-tunnuksen, kirjakustantajia ISBN-tunnuksen ja konferensseja lyhenteen perusteella.
  • Vapaa tekstihaku tukee fraasihakua ja sanankatkaisua.
  • Fraasihaussa halutut hakusanat kirjoitetaan halutussa järjestyksessä lainausmerkkien sisälle. Hakutuloksissa näkyvät vain ne osumat, joissa kyseiset sanat esiintyvät täsmälleen samoin ja samassa järjestyksessä, kuin ne on lainausmerkkien sisään kirjoitettu.
  • Sanankatkaisu tehdään puolestaan asteriksilla eli tähtimerkillä: * Tällöin hakutuloksissa näkyvät katkaistun sanan kaikki eri muodot, joissa alkuosa ennen asteriksia säilyy samana, mutta sanan loppuosa asteriksista eteenpäin vaihtelee.
Haun rajaaminen:
  • Voit tarkentaa hakua esimerkiksi Julkaisufoorumin tasoluokan, avoimen saatavuuden, kohdeyleisön, tieteenalan tai Julkaisufoorumin arviointipaneelin perusteella.
JUFO-portaalin käyttöohje

Saavutettavuusseloste