Siirry pääsisältöön

Julkaisujen ilmoittaminen OKM-tiedonkeruuseen

Henkilökunnan opas julkaisujen tilastoinnista

OKM:n julkaisutiedonkeruussa huomioidaan seuraavat julkaisut

Julkaisun tulee täyttää OKM:n asettamat ehdot, jotta organisaatio voi kirjata julkaisun tai sovelluksen toimintansa tulokseksi.

Ole tarvittaessa yhteydessä tukeen: julkaisurekisteri[at]jamk.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruussa raportoitavien julkaisujen peruskriteerit:

  1. Julkaisun tulee olla julkisesti saatavilla kenelle tahansa
    • Julkinen tarkoittaa sitä, että julkaisu on kenen tahansa saatavilla maksutta tai maksua vastaan. Esimerkiksi pelkästään konferenssin osallistujille jaettu julkaisu tai verkossa rajoitetusti saatavilla oleva julkaisu ei ole julkisesti saatavilla, eikä sitä näin ollen raportoida tiedonkeruussa. ISSN- ja ISBN-tunnuksen olemassaolon katsotaan olevan merkki siitä, että julkaisu on alun perin tarkoitettu julkisesti saatavilla olevaksi.

  2. Julkaisukanavalla tulee olla tekijästä riippumaton toimituskunta tai julkaisija, joka päättää julkaisukanavalla julkaistavista julkaisuista.
    • Esimerkiksi tekijän omakustanteita tai omilla kotisivuilla julkaistuja dokumentteja ei raportoida. Myöskään esimerkiksi yksittäisen kirjaston julkaisuarkiston kautta tekijän itse julkiseksi saattamia julkaisuja ei raportoida, mikäli julkaisemisesta ei ole päättänyt tutkijasta riippumaton ulkopuolinen taho.

  3. Julkaisua ei ole aikaisemmin julkaistu tiedonkeruussa raportoitavassa muodossa.
    • Julkaisun tulee sisältää uutta tieteellistä, ammatillista tai taiteellista sisältöä siten, ettei sitä aikaisemmin ole julkaistu tiedonkeruussa raportoitavassa muodossa. Näin ollen esimerkiksi julkaisuarkistoon (esim. arXiv.org) tallennettu julkaisu voidaan raportoida sen ilmestyttyä lehdessä tai muussa raportoitavassa muodossa. Omien tai muiden tekstien käännöksiä tai julkaisujen uusia painoksia ei raportoida, mikäli julkaisua ei ole merkittävästi muokattu edelliseen painokseen nähden. Myöskään verkkojulkaisujen päivityksiä ei raportoida uusina julkaisuina.
  4. Julkaisun tekijällä on yhteys raportoivaan organisaatioon.
    • Organisaatio on mahdollistanut julkaisun syntymisen ja tutkimustyön. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tekijä on palvelus- tai muussa sopimussuhteessa organisaatioon (jatko-opiskelijat alla olevien kriteerien mukaan) taikka organisaatio on muuten mahdollistanut julkaisun tekemisen.

      Yliopistojen jatko-opiskelijoiden kohdalla julkaisut kirjataan jatko-opinto-oikeuden saaneilta läsnäoleviksi kirjautuneilta opiskelijoilta.  Kun julkaisun tekijä ei kiinnity organisaatioon palvelussuhteen eikä jatkotutkinto-oikeuden perusteella, pitää hänen silti olla saanut organisaatiolta aktiivisen tutkimustyön mahdollistaneet voimavarat ja työympäristön (laitteet, aineistot, tutkimusryhmä). Dosentuuri on arvonimi, eikä siten pelkästään riitä siteeksi yliopistoon.

      Yhteys organisaatioon todetaan ensisijaisesti tekijän julkaisussa mainitseman affiliaation perusteella. Tutkijoiden pitää tästä syystä olla erityisen huolellisia siinä, että organisaation nimi tulee julkaisuun ja että se tulee siihen oikeassa muodossa. Julkaisut kirjataan sille organisaatiolle, jossa julkaisuun liittyvä tutkimus on pääasiallisesti tehty, vaikka tutkija olisi siirtynyt toiseen organisaatioon ennen julkaisun ilmestymistä.

  5. Julkaisu perustuu tekijän tutkimus- tai asiantuntijatyöhön.
    • Esimerkiksi pelkästään harrastus-, järjestö- tai liiketoimintaan liittyviä julkaisuja, jotka eivät perustu tutkimustoimintaan, ei raportoida. Myöskään ei raportoida sellaisia julkaisuja, joiden taustalla oleva tutkimus ei ole liittynyt henkilön työhön korkeakoulussa. Pelkästään markkinointiviestintään tarkoitettuja julkaisuja ei raportoida.

VIRTA-julkaisutietopalveluun on mahdollista toimittaa (JUSTUS -palvelun kautta) myös joitakin sellaisia julkaisuja, joita ei huomioida virallisessa julkaisutoiminnan tilastoinnissa. Tällasia ovat esimerkiksi konferenssiposterit ja -abstraktit, blogijulkaisut jotka eivät täytä OKM-tiedonkeruun vaatimuksia sekä julkaisuiden käännösversiot, jotka eivät täytä kriteeriä uuden tiedon tuottamisesta.

Tietoa Justus -tallennuspalvelusta: JUSTUS – julkaisutietojen tallennuspalvelu - CSC Company Site

Julkaisujen ilmoittaminen tapahtuu JUSTUS – julkaisutietojen tallennuspalvelussa.

Näin kirjaat julkaisusi: 

Kirjautuminen palveluun - JUSTUS - Julkaisutietojen tallennuspalvelu - Eduuni-wiki

Justus logo

Jamkilaisten julkaisurekisteriä ylläpitää kirjasto. Lisätietoja: julkaisurekisteri(at)jamk.fi.

Tutkimustietovarannon portaalin logo, abstrakti ikkuna

Tiedejatutkimus.fi

Justus välittää hyväksytyt julkaisut selattavaksi tiedejatutkimus.fi -palveluun. Palvelu kerää tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta. Tietoa löytyy mm. tutkijoista, tutkimusorganisaatioista, julkaisuista, tutkimusaineistoista, tutkimusrahoituksesta ja tutkimusinfrastruktuureista.

Tiedot ammattikorkeakoulujen julkaisuista alkaen vuodesta 2012 ja yliopistojen julkaisuista alkaen vuodesta 2011. Justuksen kautta ilmoitetut julkaisutiedot siirtyvät Tiedejatutkimus-palveluun (julkaisutyypit A - G) sen jälkeen, kun ne on hyväksytty Justuksessa.

Pikaopas julkaisutyyppeihin

Julkaisutyypit

Kerättävät tiedot riippuvat keskeisesti siitä, minkä muotoisesta julkaisusta on kyse. Alla on listattuna kaikki eri julkaisumuodot. Klikkaamalla otsikkoa pääset tarkastelemaan, mitä tietoa kunkin julkaisumuodon julkaisuihin ilmoitetaan

Tekijätiedot

Julkaisutiedonkeruussa noudatetaan seuraavaa periaatetta
  • Yhteys korkeakouluun edellyttää, että tekijä on korkeakouluun palvelussuhteessa julkaisua koskevan tutkimus- ja kirjoitustyön aikana, tai että korkeakoulu on voimavarojen ja työympäristön (laitteet, aineistot, tutkimusryhmä) tai ohjauksen kautta olennaisesti mahdollistanut julkaisun teon (esim. jatko-opiskelijoiden tai apurahatutkijat). Käytännössä yhteys korkeakouluun voidaan useimmiten todeta tekijän julkaisussa mainitseman affiliaation perusteella (eli tekijä mainitsee julkaisussa korkeakoulun nimen).
  • On kuitenkin tapauksia, joissa tekijälle ei ole em. yhteyttä korkeakouluun, vaikka affiliaatiotieto onkin mainittu julkaisussa tai tekijällä on yhteys korkeakouluun vaikka affiliaatiotietoa ei ole mainittu julkaisussa. Korkeakoululla on vastuu tunnistaa julkaisuihin merkityistä affiliaatioista oikeat affiliaatiot. Mikäli julkaisu ei sisällä tekijöiden affiliaatiotietoja, kirjoittajan tulee todeta kirjallisesti olevansa palvelussuhteessa tai jatko-opiskelijana korkeakoulussa, taikka yhteys korkeakouluun tulee todeta henkilöstöjohtajan toimesta tai palvelussuhderekisteristä.

Julkaisun tekijyys:

  • tekijyysohjeet suosittavat, että oikeus mainintaan kirjoittajaluettelossa syntyy ainoastaan, mikäli panos tutkimuksen tekoon on ollut merkittävää (substantial).
  • Yksittäisen julkaisun tekijyydestä sovittaessa on tärkeää, että sovittu käytäntö on asianomaisen tieteenalan yleisesti hyväksymä ja että kaikki, joita asia koskee, ovat valinnasta tietoisia.
  • Monitieteisissä ja kansainvälisissä hankkeissa tieteenalakohtaiset erot on hyvä tiedostaa ja niiden yhteensovittamisesta on neuvoteltava hyvissä ajoin
  • Tutkimustyöhön osallistunut saa tekijyyden myötä tunnustuksen tekemästään työstä. Samalla hän sitoutuu kirjoittajana ottamaan vastuun julkaistun tutkimuksen sisällöstä ja sen tuloksista. Jollei julkaisussa toisin mainita, jakavat kirjoittajaluettelossa mainitut tekijät vastuun koko julkaisusta yhteisvastuullisesti.

Tieteellisten julkaisujen tekijyydestä sopiminen

Tekijätiedot Justuksessa ja tiedejatutkimus.fi -palvelussa

Tekijätietojen hallinta

Jamk on tuonut organisaation tekijät Justukseen. Voit hakea oman tekijäprofiilisi tai kirjoittajakolleegasi joko pudotusvalikosta tai kirjoittamalla tekijän sukunimen Sukunimi-kenttään. Palvelu tarjoaa listasta halutun nimen.

  • Sukunimen valinnan myötä myös organisaation tekijän etunimi, tunniste, alayksikkötieto sekä mahdollinen ORCID-tunniste täyttyvät automaattisesti lomakkeelle.

Uudelle henkilökunnalle ja ensimmäistä julkaisujaan kirjaavalle. Tekijä ei voi itse päivittää profiilitietojaan Justuksessa: tekijäprofiiliasi aktivointi Justuksessa; ota yhteyttä: julkaisurekisteri@jamk.fi

Voit pyytää Justus -pääkäyttäjää lisämään ORCID -tunnisteen tekijäprofiisi: julkaisurekisteri@jamk.fi

Tarvitset ORCID -tunnistetta, jos haluat aktivoida itsellesi asiantuntijan/tutkijan tiedot profiilin tiedejatutkimus.fi palvelussa. Lue asiasta lisää: Tekijätietojen laajennus 2023 ja tiedonsiirto tutkimustietovarantoon

Ks. lisää: Tutkijan tiedot -työkalu - Tutkimustietovaranto - Eduuni-wiki

  • Tutkijan tiedot -työkalun käyttöönottoon
  • Tutkijan tiedot -profiilin tietojen valitseminen julkiseen profiiliin
  • Profiilin piilottaminen ja poistaminen

Ministeriön ohjeita

UKK – Usein kysytyt kysymykset julkaisujen ilmoittamisesta

Saavutettavuusseloste