Oppaan ylläpito: informaatikko Marja Kokko
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Julkaisutiedonkeruuta koskevat asiat:
julkaisurekisteri(at)jamk.fi
Jamkin julkaisutiedonkeruun -opas on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä
Lain mukaan ammattikorkeakoulun tehtävänä on harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä edistävää ja alueen elinkeinorakennetta uudistavaa soveltavaa tutkimustoimintaa, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä taiteellista toimintaa.
Julkaisutiedonkeruun ohje julkaisun tekijälle - Suorat tiedonkeruut - Eduuni-wiki
Näin kirjaat julkaisusi tarkistusta varten:
Asiantuntijan tutkimusaktiviteettien kirjaaminen Justus -palveluun on vapaaehtoista. Justus -palvelu mahdollistaa asiantuntijan ansioiden ja meriittien esittämisen tiedejatutkimus.fi -palvelussa Tutkijan tiedot -osassa. Ks. tarkemmin: Tutkimusaktiviteetttipalvelu
Jamkilaisten julkaisurekisteriä ylläpitää kirjasto. Lisätietoja: julkaisurekisteri(at)jamk.fi.
Julkinen tarkoittaa sitä, että julkaisu on kenen tahansa saatavilla maksutta tai maksua vastaan. Esimerkiksi pelkästään konferenssin osallistujille jaettu julkaisu tai verkossa rajoitetusti saatavilla oleva julkaisu ei ole julkisesti saatavilla, eikä sitä näin ollen raportoida tiedonkeruussa. ISSN- ja ISBN-tunnuksen olemassaolon katsotaan olevan merkki siitä, että julkaisu on alun perin tarkoitettu julkisesti saatavilla olevaksi.
Esimerkiksi tekijän omakustanteita tai omilla kotisivuilla julkaistuja dokumentteja ei raportoida. Myöskään esimerkiksi yksittäisen kirjaston tai organisaation julkaisuarkiston kautta tekijän itse julkiseksi saattamia julkaisuja ei raportoida, mikäli julkaisemisesta ei ole päättänyt julkaisun tekijästä riippumaton ulkopuolinen taho.
Organisaatio on mahdollistanut julkaisun syntymisen ja tutkimus- tai asiantuntijatyön. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tekijä on palvelus- tai muussa sopimussuhteessa organisaatioon (jatko-opiskelijat alla olevien kriteerien mukaan) taikka organisaatio on muuten mahdollistanut julkaisun tekemisen.
Yhteys organisaatioon todetaan ensisijaisesti tekijän julkaisussa mainitseman affiliaation perusteella. Julkaisun tekijöiden pitää tästä syystä olla erityisen huolellisia siinä, että organisaation nimi tulee julkaisuun ja että se tulee siihen oikeassa muodossa. Julkaisut kirjataan sille organisaatiolle, jossa julkaisuun liittyvä tutkimus- tai asiantuntijatyö on pääasiallisesti tehty, vaikka julkaisun tekijä olisi siirtynyt toiseen organisaatioon ennen julkaisun ilmestymistä.
Korkeakoulujen perustutkinto-opiskelijoiden julkaisuja ei oteta huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisutiedonkeruussa.
Em. kriteerit koskevat sekä painettuja että ainoastaan sähköisessä muodossa jaettuja dokumentteja (esim. verkkolehdet ja -alustat).
Kysy lisätietoa asiasta: julkaisurekisteri[at]jamk.fi
Tarkista, voitko kirjata julkaisutiedonkeruun ulkopuolisen julkaisun tai muun asiantuntijatehtävääsi liittyvän tuotoksen Justuksen tutkimusaktiviteettipalveluun: Tutkimusaktiviteettipalvelu
Esimerkkejä tiedonkeruun ulkopuolisista julkaisuista:
Opetustyöhön liittyvät tehtävät, esimerkiksi harjoitustyönä tehtyjen verkkosivujen ohjaus
Justus välittää hyväksytyt julkaisut selattavaksi tiedejatutkimus.fi -palveluun. Palvelu kerää tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta. Tietoa löytyy mm. tutkijoista, tutkimusorganisaatioista, julkaisuista, tutkimusaineistoista, tutkimusrahoituksesta ja tutkimusinfrastruktuureista.
Tiedot ammattikorkeakoulujen julkaisuista alkaen vuodesta 2012 ja yliopistojen julkaisuista alkaen vuodesta 2011. Justuksen kautta ilmoitetut julkaisutiedot siirtyvät Tiedejatutkimus-palveluun (julkaisutyypit A - G) sen jälkeen, kun ne on hyväksytty Justuksessa.
JUFO-portaali on tutkijoille ja muille tieteen parissa työskenteleville tarkoitettu palvelu, jossa voi hakea Julkaisufoorumi-luokituksen piiriin kuuluvien tieteellisten julkaisusarjojen, konferenssien ja kirjakustantajien tietoja.