Siirry pääsisältöön

Jamkin julkaisijan opas - ohjeita kirjoittajille

Mitä on avoin julkaiseminen?

Avoin tiede tarkoittaa mm. tutkimusjulkaisujen ja tutkimusaineistojen avointa saatavuutta sekä tutkimusprosessin avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Avoin julkaiseminen (Open access tai OA) tarkoittaa, että julkaisu on saatavissa verkossa vapaasti ja maksuttomasti kokonaisuudessaan –  luettavissa, kopioitavissa, tulostettavissa ja linkitettävissä.


Avoimen julkaisemisen eri tapoja ovat:

  • Diamond OA, eli välitön avoin julkaiseminen ilman kirjoittajalta perittäviä kirjoittajamaksuja (APC, Article Processing Charge)
  • Golden OA, eli välitön avoin julkaiseminen open access -periaattella toimivassa lehdessä, joka veloittaa kirjoittajamaksuja (APC)
  • Green OA, self-archiving eli rinnakkaisjulkaiseminen kustantajan luvalla oman organisaation avoimeen julkaisuarkistoon. Kustantaja voi asettaa rinnakkaistallenteelle embargon eli julkaisuviiveen.
  • Hybrid OA, eli yksittäisen artikkelin ostaminen avoimeksi muuten tilausmaksullisesta lehdestä. Lehti sisältää sekä kaikille että vain tilaajille avoimia artikkeleita.

Suositeltavaa on, että avoimella julkaisulla on pysyvä tunniste (esim. URN tai DOI), mitkä ovat julkaisun tärkeää metatietoa. Julkaisun tunnisteilla varmistetaan viittausten kestävyys ja vältytään linkkien rikkoutumiselta verkkoalustojen päivittyessä. Esimerkiksi Jamkin sarjajulkaisut ja henkilöstön tieteellisten julkaisujen rinnakkasitallenteet saavat Theseuksessa pysyvän URN-alkuisen linkin.

Open Access -julkaisemisessa tekijyys säilyy kirjoittajalla ja tekijänoikeuksista sovitaan kustantajan kanssa kuten muissakin tapauksissa. Aineiston jatkokäytön ehdot voidaan määrittää avoimilla CC-lisensseillä. 

Lue lisää avoimen julkaisemisen keinoista


Tutkimusaineistoa tai sen metadataa voi tallentaa avoimesti saatavaksi data-arkistoihin. Lue tutkimusaineistojen tallennuksesta lisää Jamkin Aineistonhallinnan oppaasta

avoin julkaiseminen logo open access avoin lukkokuvake

Jamkin avoimen julkaisemisen periaatteet

Jamk on allekirjoittanut avoimen tieteen julistuksen 2020–2025 ja sen myötä sitoutunut avoimuuden edistämiseen julistuksen ja sitä täydentävien linjausten ja suositusten mukaisesti.

Avoimen julkaisemisen periaatteita ohjaavat

Tukea saat avoimen tieteen ja tutkimuksen tukiosoitteesta att(a)jamk.fi

Jamkin avoimen tieteen periaatteet on kirjattu Jamkin strategiaan, TKI-toiminnan periaatteisiin ja laatukäsikirjaan. Jamkin toiminnassa noudatetaan myös opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) laatimaa hyvää tieteellistä käytäntöä (HTK) koskevaa ohjetta.
 

Jamkin avoimen julkaisemisen periaatteet ovat:

  • Julkaisun tekijät pyrkivät valitsemaan laadukkaan julkaisijan. Suositaan avoimia julkaisukanavia.
  • Tekijät sopivat rinnakkaistallennusoikeudesta julkaisusopimuksessa kustantajan ja muiden tekijöiden kanssa
  • Henkilöstön kaikki tieteelliset julkaisut rinnakkaistallennetaan aina kustantajan lupaehtojen se salliessa (toimitusjohtajan päätös id 365250). Julkaisupalvelut auttaa rinnakkaistallentamisessa saatuaan kirjoittajalta tallennettavan tiedoston.

Rinnakkaistallentamisen ohjeet JAMKissa

Avoimen julkaisemisen etuja

  • Lisää tutkimuksen ja asiantuntijuuden näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.
  • Avoimet artikkelit ovat löydettävämpiä ja niihin viitataan useammin.
  • Edistää tutkimus- ja kehitystoiminnan laatua ja tulosten avointa saatavuutta.
  • Lisää rahoituksen vaikuttavuutta.
  • Edistää tutkimustietoon perustuvaa päätöksentekoa
  • Edistää yhteistyötä ja uusia innovaatioita
  • Edistää globaalia hyvinvointia.

Avoimen julkaisemisen kansalliset suositukset

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston vuonna 2009 antamassa lausumassa suositellaan ammattikorkeakouluille avoimien julkaisukanavien käyttöä ja avoimuuden edistämistä myös rinnakkaistallentamalla. 

  • OKM kannustaa avoimeen julkaisemiseen korkeakoulujen rahoitusmallin kautta. Rahoitusmallissa 2021 - 2024 julkaisutyyppien A - E avoimet julkaisut saavat painokertoimen 1,2.
  • Kansallisen linjauksen mukaan, kaikkien vertaisarvioitujen tutkimus- ja konferenssiartikkeleiden tulee olla välittömästi avoimesti saatavissa vuodesta 2022 alkaen.

Avoimen julkaisemisen ja rinnakkaistallentamisen työkaluja

Plan S – tavoite kohti välittömästi avoimia julkaisuja

Plan S – tiedeyhteisön julkilausuma tiedejulkaisujen avoimuuden kehittämiseksi koko maailmassa. Se on saanut alkunsa tiederahoittajien pyrkimyksestä välittömäään avoimeen julkaisemiseen ja suurten monopoliasemassa olevien kustantajien liiketoimintamallien muuttamiseen tiedeyhteisöille kannattavammaksi. Plan S:n mukaisesti kansallinen FinELib-konsortio on neuvotellut korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten puolesta sopimuksia avoimuuden edistämiseksi 

Saavutettavuusseloste