Avoin tiede tarkoittaa mm. tutkimusjulkaisujen ja tutkimusaineistojen avointa saatavuutta sekä tutkimusprosessin avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Avoin julkaiseminen (Open access tai OA) tarkoittaa, että julkaisu on saatavissa verkossa vapaasti ja maksuttomasti kokonaisuudessaan – luettavissa, kopioitavissa, tulostettavissa ja linkitettävissä.
Avoimen julkaisemisen eri tapoja ovat:
Suositeltavaa on, että avoimella julkaisulla on pysyvä tunniste (esim. URN tai DOI), mitkä ovat julkaisun tärkeää metatietoa. Julkaisun tunnisteilla varmistetaan viittausten kestävyys ja vältytään linkkien rikkoutumiselta verkkoalustojen päivittyessä. Esimerkiksi Jamkin sarjajulkaisut ja henkilöstön tieteellisten julkaisujen rinnakkasitallenteet saavat Theseuksessa pysyvän URN-alkuisen linkin.
Open Access -julkaisemisessa tekijyys säilyy kirjoittajalla ja tekijänoikeuksista sovitaan kustantajan kanssa kuten muissakin tapauksissa. Aineiston jatkokäytön ehdot voidaan määrittää avoimilla CC-lisensseillä.
Lue lisää avoimen julkaisemisen keinoista
Tutkimusaineistoa tai sen metadataa voi tallentaa avoimesti saatavaksi data-arkistoihin. Lue tutkimusaineistojen tallennuksesta lisää Jamkin Aineistonhallinnan oppaasta.
Jamk on allekirjoittanut avoimen tieteen julistuksen 2020–2025 ja sen myötä sitoutunut avoimuuden edistämiseen julistuksen ja sitä täydentävien linjausten ja suositusten mukaisesti.
Avoimen julkaisemisen periaatteita ohjaavat
Tukea saat avoimen tieteen ja tutkimuksen tukiosoitteesta att(a)jamk.fi
Jamkin avoimen tieteen periaatteet on kirjattu Jamkin strategiaan, TKI-toiminnan periaatteisiin ja laatukäsikirjaan. Jamkin toiminnassa noudatetaan myös opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) laatimaa hyvää tieteellistä käytäntöä (HTK) koskevaa ohjetta.
Jamkin avoimen julkaisemisen periaatteet ovat:
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston vuonna 2009 antamassa lausumassa suositellaan ammattikorkeakouluille avoimien julkaisukanavien käyttöä ja avoimuuden edistämistä myös rinnakkaistallentamalla.
Plan S – tiedeyhteisön julkilausuma tiedejulkaisujen avoimuuden kehittämiseksi koko maailmassa. Se on saanut alkunsa tiederahoittajien pyrkimyksestä välittömäään avoimeen julkaisemiseen ja suurten monopoliasemassa olevien kustantajien liiketoimintamallien muuttamiseen tiedeyhteisöille kannattavammaksi. Plan S:n mukaisesti kansallinen FinELib-konsortio on neuvotellut korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten puolesta sopimuksia avoimuuden edistämiseksi