Siirry pääsisältöön

Jamkin julkaisijan opas - ohjeita kirjoittajille

Avoimen julkaisemisen keinot

  • Diamond OA, eli välitön avoin julkaiseminen ilman kirjoittajalta perittäviä kirjoittajamaksuja (APC, Article Processing Charge)
  • Golden OA, eli välitön avoin julkaiseminen open access -periaattella toimivassa lehdessä, joka veloittaa kirjoittajamaksuja (APC)
  • Green OA, self-archiving eli rinnakkaisjulkaiseminen kustantajan luvalla oman organisaation avoimeen julkaisuarkistoon. Kustantaja voi asettaa rinnakkaistallenteelle embargon eli julkaisuviiveen.
  • Hybrid OA, eli yksittäisen artikkelin ostaminen avoimeksi muuten tilausmaksullisesta lehdestä. Lehti sisältää sekä kaikille että vain tilaajille avoimia artikkeleita.

Avoimen julkaisemisen sanastoa

Open access (OA)
Tieteellisen tiedon (julkaisut, tutkimustulokset, -aineistot ja -menetelmät) avoin, vapaa saatavuus ja levitys.

Embargo 
Kustantajan määrittelemä viive- / karanteeniaika, jonka aikana aineistoa ei saa julkaista vapaasti verkossa. Embargo-aika alkaa joko elektronisen version tai painetun version ilmestymispäivästä riippuen siitä, kumpi tapahtuu aiemmin. Embargoaika on yleensä 6-36 kk. Artikkeli voidaan tallentaa Theseukseen välittömästi, mutta se tulee julkiseksi vasta embargoajan päättymisen jälkeen.

APC (article processing charge)
Kirjoittajamaksu / käsittelymaksu /  julkaisumaksu, jonka kustantaja perii kirjoittajalta (organisaatiolta), kun hän julkaisee artikkelin avoimessa lehdessä tai hybridilehdessä.

Creative Commons (CC) -lisenssi
Avoimia lisenssejä, jotka toimivat tekijänoikeuden rinnalla antaen keinon muokata omien teosten jatkokäyttöehtoja sopiviksi. 

Final published version (= publisher's PDF = Version of Record) 
Julkaisu siinä muodossa ja ilmiasussa kuin kustantaja sitä sähköisesti jakelee

Institutional repository (tai Institutional server)
Korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen avoin julkaisuarkisto, esim. Theseus

Final draft = Author’s Accepted Manuscript (AAM) = post-print =  post-review
Vertaisarvioitu viimeinen käsikirjoitusversio, joka korjausten jälkeen lähtee kirjoittajalta kustantajalle.
Termissä oleva 'post' (jälkeen) koskee sisältöä, ei painamista. Versio on "in terms of content" eli sisällöllisesti sama kuin lopullisessa julkaisussa oleva artikkeli. Final draft voi olla Word-dokumentti tai kirjoitettu lehden valmiiseen sivupohjaan (mutta ilman kustantajan ulkoasullista viimeistelyä). Final draftissa kuviot ja taulukot voivat olla erillisinä tiedostoina, jollaisina ne voidaan myös tallentaa Theseukseen. Useimmat kustantajat sallivat final draftin tallentamisen joko embargon kanssa tai ilman.

Pitkäaikaissäilytys
Pitkäaikaissäilytys on digitaalisen informaation luotettavaa säilyttämistä kymmenien tai jopa satojen vuosien ajan. Laitteet, ohjelmistot ja tiedostomuodot vanhenevat, mutta informaation täytyy säilyä.

Post-print (myös final draft tai author-accepted version) 
Viimeinen kirjoittajalta kustantajalle lähtenyt mahdollisen vertaisarvioinnin jo läpikäynyt korjattu versio, jossa kustantajan taittotyö ei vielä näy. Termissä oleva 'post' (jälkeen) koskee sisältöä, ei painamista. Versio on "in terms of content" eli sisällöllisesti sama kuin lopullisessa julkaisussa oleva artikkeli. Proof-vesileimalla varustettu versio ei enää täytä final draft -version kriteereitä (liian valmis).

Pre-print
Käsikirjoitusversio, jota ei ole vertaisarvioitu.

Rinnakkaistallentaminen
julkaisusta tallennetaan tietty kustantajan määrittelemä versio avoimeen verkkokäyttöön esimerkiksi korkeakoulun omassa julkaisuarkistossa.

Kirjoittajamaksut (APC-maksut) ja niiden alennukset Jamkissa

Kun artikkeli julkaistaan Open Access -periaatteella (Gold OA) toimivassa lehdessä tai hybridilehdessä, saattaa kustantaja periä julkaisemisesta kirjoittajamaksun (APC, article processing charge).  Maksut vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin, mutta kaikki Open Access -lehtien kustantajat eivät peri julkaisumaksuja.

Jamkin henkilökunta on oikeutettu alennuksiin joidenkin kustantajien lehtien kirjoittajamaksuista (Sage, Emerald & IEEE). Maksualennukset perustuvat FinELib-konsortion tekemiin sopimuksiin kustantajien kanssa.

Lue tarkemmin alennuksista

Avoimien julkaisujen kustannusten seuranta - Open APC -palvelu

Tutustu Open APC -palveluun, joka kerää tietoja organisaatioiden kustantajille maksamista APC-julkaisumaksuista.

Huom! Kun teet julkaisuilmoituksen Justus – julkaisutietojen tallennuspalveluun OKM:n tiedonkeruuta varten, muista merkitä myös julkaisemisesta maksettu APC-maksu.

Saavutettavuusseloste