Julkaisujen avoimuus toteutuu parhaiten hyödyntämällä avointa lisensointia, joista eniten käytettyjä ovat Creative Commons - eli nk. CC-lisenssit. CC-lisenssit ovat käyttölupia materiaalien käytölle, joilla määritellään, miten materiaalia voi hyödyntää.
Avoimella lisensoinnilla ei luovuta tekijyydestä tai tekijänoikeuksista ja alkuperäiseen tekijään on viitattava aina. CC-lisenssien avulla voidaan määritellä avoimuuden asteita, ja eri lisenssivaihtoehtoihin voi tutustua Creative Commonsin verkkosivuilla (linkki alla).
Avoimen tieteen suositusten ja myös monien rahoittajien (Suomen Akatemia, EU:n Horizon-rahoitus) vaatimusten mukainen on laajat käyttöoikeudet myöntävä CC BY -lisenssi, joka sallii esim. kaupallisen hyödyntämisen ja muuntelun alkuperäistä teosta kunnioittaen. Alkuperäiseen tekijään on tässäkin tapauksessa viitattava.
CC-lisenssien käyttö on julkaisukohtaista, ja erityisesti jos projektisi rahoitukseen liittyy avoimen tieteen vaatimuksia, julkaisusuunnitelmassa tulee ottaa huomioon rahoittajan vaatimukset avoimuudesta. Valitse siis sellaisia julkaisukanavia, joiden linjaukset CC-lisenssien käytöstä ovat sopivia projektillesi. Lue lisää Avoimen tieteen koordinaation julkaisemasta Ohjeesta avoimeen lisensointiin (linkki alla) ja kysy tarvittaessa lisää avoimen tieteen ja tutkimuksen tukiosoitteesta att(at)jamk.fi