Siirry pääsisältöön

E-aineisto-opas

E-kirjat

Kirjasto on hankkinut yli 250 000 e-kirjaa eri aloilta. E-kirjoja hankitaan monilta eri toimittajilta joko suurina kirjapaketteina tai yksittäisinä kirjoina. Siksi e-kirjojen käyttöoikeudet, käyttötavat, laina-ajat ja vaaditut lukuohjelmat vaihtelevat. Joitain e-kirjoja voi lukea monta käyttäjää yhtä aikaa, joitain vain yksi lukija kerrallaan. Tarkemmat tiedot eri e-kirjapalveluista ja niiden käytänteistä  ja tarvittavista lukuohjelmista saat klikkaamalla kunkin e-kirjapalvelun nimeä vasemmalla olevasta listauksesta.

Yksittäiset e-kirjat löydät nopeasti Janetista.

E-kurssikirjojen hankinta

Kirjasto hankkii kurssikirjan e-kirjana jos se on saatavilla Jamkin e-kirjatoimittajien kautta, ja jos e-kirja on kustannuksiltaan kohtuullinen ja hankittavissa. Hankintaehdotuksen uudesta e-kurssikirjasta voi tehdä kirjaston hankintaehdotuslomakkeella tai lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen kirjasto.ekirjat(a)jamk.fi. Hankinnan yhteydessä kirjasto selvittää aineiston saatavuuteen ja mahdollisiin käyttörajoituksiin liittyvät yksityiskohdat. Tarvittaessa voimme yhteistyössä etsiä kunkin kurssin tarpeisiin parhaiten soveltuvaa aineistoa.

Jos mahdollista, kannattaa kurssikirja valita käyttörajoituksettomasta e-kirjapalvelusta. Voit vertailla eri e-kirjapalveluita klikkaamalla kunkin e-kirjapalvelun nimeä vasemmalla olevasta listauksesta. Katso myös Avointen oppimateriaalien kirjaston materiaalit.

Lukuohjelmat

E-kirjoja voit lukea tietokoneella tai mobiililaitteella. Osan e-kirjoista voit ladata omalle koneellesi. Asenna tarvitsemasi ilmainen lukuohjelma koneellesi ennen e-kirjan lataamista. Katso tarvittava lukuohjelma kunkin e-kirjapalvelun kohdalta vasemmalla olevasta listauksesta.

Jos haluat lukea lainaamaasi e-kirjaa useammalla eri laitteella, on lukuohjelma valtuutettava Adobe-tunnuksella. Valtuutuksen jälkeen voit siirtää e-kirjatiedoston laitteesta toiseen ja avata sen Adobe-tunnuksen avulla eri laitteilla.

E-kirjatiedosto tallentuu oletusarvoisesti "My Digital Editions-kansioon".

Adobe Digital Editionsin konekohtaisen valtuutuksen voi purkaa näppäinyhdistelmällä ctrl+shift+d. Mac-koneilla command+shift+d.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun keskitetyssä hallinnassa oleville koneille Adobe Digital Editions on asennettu valmiiksi.

Huom! Älä lataa kirjoja Citrix-etäyhteydellä. Kirja latautuu oman koneen sijasta palvelimelle eikä ole enää uudelleen avattavissa.

Miksi e-kirja?

Jamkin henkilökunnalle ja opiskelijoille e-kirjojen etuja ovat:
• luettavissa Jamkin verkkotunnuksilla kirjautuen mistä vain ja milloin vain
• mahdollista selata ja tehdä hakuja kirjan sisällöstä
• ei palautuksesta huolehtimista
• ei myöhästymismaksuja.

Tietoa etäkäytöstä

Voit käyttää lähes kaikkia e-kirjoja ja tietokantoja kotona tai matkoilla Janetin tai alakohtaisten tiedonlähdeoppaiden kautta.

Kirjaudu Janetiin Haka-kirjautumisen kautta omalla Jamkin verkkotunnuksellasi. Etene linkistä palveluun: tietokannoilla linkki on "Tietokannan käyttöliittymä" ja e-kirjoilla sen e-palvelun nimi, jossa kirja on käytettävissä (esim. Ebook Central tai Ellibs).  

Tietoa käyttöoikeuksista

Käyttäjien on noudatettava aineistojen lisenssisopimusten mukaisia käyttöehtoja. Tutustu Jamkin kirjaston e-aineistoja koskeviin käyttöehtoihin alla.

Tarkemmat käyttöehdot voit tarkistaa palveluntarjoajan sivuilta. Ota yhteyttä kirjastoon epäselvissä tapauksissa.

Saavutettavuusseloste