Siirry pääsisältöön

E-aineisto-opas

Ebook Central

Aineiston kuvaus

Englanninkielisiä e-kirjoja eri aloilta. Sisältää sekä Academic Complete -kokoelman (noin 196 000 e-kirjan vaihtuva kokoelma), että pysyvällä lisenssillä ostettuja yksittäisiä kirjoja.

Saatavuus

Linkki palveluun löytyy myös Tietokannat aakkosittain -listasta ja Janet-tietokannasta. Yksittäiset e-kirjat löytyvät Janet-tietokannasta.

Käyttöoikeus ja kirjautuminen

Käyttöoikeus Jamkin opiskelijoilla ja henkilökunnalla, sekä paikalliskäyttäjillä kirjaston tiloissa. Kirjautuminen etäkäyttöön Jamkin verkkotunnuksilla (HAKA login).

Yhtäaikaisten käyttäjien määrä

Academic Complete: yhtäaikaisten käyttäjien määrää ei ole rajattu.

Kirjaston yksittäisostot: kustantajasta riippuen yhden tai kolmen yhtäaikaisen käyttäjän rajoitus, tietty määrä lainakertoja tai rajaton yhtäaikaisten käyttäjien määrä.

Laina-aika

Selaimessa luettaville kirjoille ei ole erillistä laina-aikaa, ja kirjan käyttö päättyy kun selain suljetaan. Ladattavien kirjojen laina-aika vaihtelee kirjakohtaisesti. Laina-ajan umpeuduttua kirja vapautuu automaattisesti uudelleen lainattavaksi.

Varaaminen

Ebook Centralin kirjoja ei voi uusia eikä varata.

Tulostaminen

Kirjoista voi tulostaa sivuja, mutta tulostettavien sivujen maksimimäärä vaihtelee teoskohtaisesti. Sallitut sivumäärät ovat nähtävissä kirjan teostiedoissa itse palvelussa.

E-kirjan lukeminen

Jos valitset Read online-vaihtoehdon, kirja avautuu selaimen kautta suoraan Ebook Central Reader-lukijaan.

Katso ohjevideo: Ebook Central Online Reader and Productivity Tools

E-kirjan lataaminen

Lataaminen laitteelle vaatii ilmaisen lukuohjelman lataamisen (Adobe Digital Editions). Ladatut kirjat ovat käytettävissä myös offline-tilassa.

Kirjan avaamisen yhteydessä pyydetään käyttämään Adobe ID-tunnuksella kirjautumista. Adobe ID:n avulla saat kirjan käyttöön myös muilta laitteilta. Jos tälle ei ole tarvetta, voit myös auktorisoida lukuohjelman vain käyttämällesi laitteelle rastittamalla valinnan "I want to authorize my computer without an ID".

Lataamista varten tulee myös kirjautua Ebook Central-tilille. Jos sinulla ei vielä ole tiliä, Sign in-painiketta painamalla avautuu Create Account-mahdollisuus.

Osassa palvelun kirjoja on laajemmat käyttöoikeudet (DRM free), jolloin erillistä lukuohjelmaa ei tarvita kirjan lataamiseen.

 

Jos e-kirja ei toimi

Tarkista, että

  • Olet kirjautunut etäkäyttöön Jamkin verkkotunnuksilla (HAKA login).
  • Olet ladannut tarvittavan lukuohjelman, jos yrität e-kirjan lataamista omalle koneelle.
  • Olet päivittänyt viimeisimmät versiot sovelluksista.
  • Kokeile toista nettiselainta, myös mobiililaitteissa. Älä käytä Internet Explorer -selainta!

Jos e-kirja ei edelleenkään toimi

  • Tarkista nettiyhteytesi.
  • Sulje selain ja käynnistä uudelleen. Tyhjennä selainmuisti.
  • Avaa Janet Finnassa oleva linkki. Muualle kopioitu linkki tai esimerkiksi googlaamalla löytynyt ei välttämättä toimi.
  • Onko sinulla useita eri ohjelmia ja sovelluksia auki koneellasi? Sulje turhat ja yritä uudelleen.
  • Katso ko. e-kirjapalvelun ohjeista tarkempi kuvaus lukemisesta/lataamisesta ja käyttörajoituksista. Joissain e-kirjapalveluissa on tarjolla erillinen sovellus. Sitäkin voi kokeilla. 
  • Kokeile, toimivatko muut e-kirjat samassa palvelussa. Jos toimivat, yhdessä kirjassa voi olla vikaa. Ota yhteyttä kirjastoon: kirjasto.ekirjat@jamk.fi

Soveltuvuus kurssikirjaksi

Osa palvelun e-kirjoista soveltuu kurssikirjoiksi.

Academic Complete -kokoelma päivittyy pitkin vuotta, eli kirjoja tulee lisää ja poistuu palvelusta varoittamatta. Kirjoja ostetaan palveluun myös yksittäisostoina, pysyvällä lisenssillä, joten opettaja: ota yhteys kirjastoon, jos tarvitset kirjoja kurssikäyttöön.

Muuta

Luomalla käyttäjätilin voit ladata aineistoa, ja tehdä korostuksia sekä kirjanmerkkejä. Ladattua e-kirjaa voi lukea ilman nettiyhteyttä.

Palvelussa on saatavilla erillinen saavutettavuustila Accessibility mode, joka tukee ruudunlukuohjelmien käyttöä ja toimii yhdessä JAWSin ja VoiceOverin kanssa. Palvelun normaali online-lukutila ei tue ruudunlukuohjelmia. Selainkuuntelu onnistuu Edge-, Firefox- ja Chrome-verkkoselainten omilla laajennuksilla tai lisätoiminnoilla. Toimii NVDA:lla. Lisätietoa mm. näytön optimoinnista Celian verkkosivuilta: E-kirjojen saavutettavuus: testaustuloksia.

 

Saavutettavuusseloste