Siirry pääsisältöön

E-aineisto-opas

Ellibs

Aineiston kuvaus

Eri alojen ja kustantajien e-kirjoja sekä äänikirjoja. Mahdollisuus hankkia e-kirjoja yksittäisostona useilta eri kustantajilta.

Saatavuus

Linkki palveluun löytyy myös Tietokannat aakkosittain -listasta ja Janet-tietokannasta. Yksittäiset e-kirjat löytyvät Janet-tietokannasta.

Käyttöoikeus ja kirjautuminen

Käyttöoikeus Jamkin opiskelijoilla ja henkilökunnalla, sekä paikalliskäyttäjillä kirjaston tiloissa. Kirjautuminen etäkäyttöön Jamkin verkkotunnuksilla (HAKA login).

Yhtäaikaisten käyttäjien määrä

Ellibs-kokoelmassa teos on lainassa yhdellä käyttäjällä kerrallaan. Suosituimpia kirjoja on ostettu useampia kappaleita. Osa kirjoista on ostettu lainakertapakettina, eli ostoon kuuluu tietty määrä lainakertoja vuodessa.

Varaaminen

Jos kaikki kirjan kappaleet ovat lainassa, kirjaan voi tehdä varauksen. Kirjan vapautumisesta lähetetään ilmoitus sähköpostiin, sekä myös Ellibs-sovellukseen. Halutessasi voit lukita paikkasi varausjonossa ja näin ajastaa varauksen saapumista luettavaksi. Kun varaus on lukittuna, muut varaajat menevät jonossa ohi, mutta säilytät nykyisen sijaintisi jonossa. Kun vapautat lukon, sijaintisi varausjonossa alkaa taas muuttua.

Laina-aika

Laina-ajan pituus on käyttäjälisenssillä myydyissä kirjoissa joko 4 h tai 7 vrk, ja lainakertalisenssillä myydyissä 10 min tai 7 vrk. Aiemmin lainattu kirja löytyy palvelusta menemällä Omaan kirjahyllyyn ja valitsemalla kohdan Nykyiset lainat. Kun laina-aika päättyy, kirja vapautuu automaattisesti  palvelusta uudelleen lainattavaksi.

Tulostaminen

Tulostamisessa on rajoituksia kirjakohtaisesti.

E-kirjan lukeminen

Lue selaimessa-vaihtoehto avaa kirjan helpoiten luettavaksi, ilman erillistä lukuohjelmaa. Kirjaudu Ellibs-palveluun HAKA-tunnuksillasi, eli Jamkin verkkotunnuksilla, ja valitse alasvetovalikosta Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Voit myös selailla kirjaa alustavasti Esikatselu-toiminnon avulla. Esikatselua varten ei tarvitse kirjautua palveluun. Jos taas haluat kirjan käyttöön ilman jatkuvaa verkkoyhteyttä ja tietyksi laina-ajaksi, valitse Lataa koneellesi.

E-kirjan lataaminen

Kirjan laitteelle lataamista varten tarvitset Adobe-tilin ja laitteellesi soveltuvan lukuohjelman (yleisimmin Adobe Digital Editions). Löydät tarkemmat ohjeet Adobe-tilin luomiseen ja lukuohjelmien asentamiseen Ellibs-sovelluksesta. iOs- ja Android-laitteilla kannattaa käyttää lukuohjelmana Bluefire Readeria.

Käyttö mobiililaitteilla

Ellibsin e-kirjat ovat mobiililaitteilla parhaiten käytettävissä Ellibsin oman sovelluksen kautta. Lataa Ellibs App sovelluskaupasta ja kirjaudu Jamkin kirjaston kokoelmaan HAKA-tunnuksillasi (Jamkin verkkotunnukset). 

Äänikirjojen toistaminen

Kun napsautat “Kuuntele”-painiketta äänikirjan tietosivulla, äänikirja avautuu selaimella toimivaan soittimeen. Äänikirjan kuuntelu käynnistyy soittokuvakkeesta. Ellibs-sovelluksen avulla voit myös ladata äänikirjan tiedostot omalle laitteellesi. Tämä on suositeltavaa erityisesti hitaan internetyhteyden kanssa, jotta kuuntelu ei keskeytyisi sovelluksen ladatessa tiedostoa. Äänikirjan lataaminen tapahtuu "Oma kirjahylly" -näkymässä näpäyttämällä "Lataa"-painiketta kirjan kansikuvan alta.

Jos e-kirja ei toimi

Tarkista, että

  • Olet kirjautunut etäkäyttöön Jamkin verkkotunnuksilla (HAKA login).
  • Olet ladannut tarvittavan lukuohjelman, jos yrität e-kirjan lataamista omalle koneelle.
  • Olet päivittänyt viimeisimmät versiot sovelluksista.
  • Kokeile toista nettiselainta, myös mobiililaitteissa. Älä käytä Internet Explorer -selainta!

Jos e-kirja ei edelleenkään toimi

  • Tarkista nettiyhteytesi.
  • Sulje selain ja käynnistä uudelleen. Tyhjennä selainmuisti.
  • Avaa Janet Finnassa oleva linkki. Muualle kopioitu linkki tai esimerkiksi googlaamalla löytynyt ei välttämättä toimi.
  • Onko sinulla useita eri ohjelmia ja sovelluksia auki koneellasi? Sulje turhat ja yritä uudelleen.
  • Katso ko. e-kirjapalvelun ohjeista tarkempi kuvaus lukemisesta/lataamisesta ja käyttörajoituksista. Joissain e-kirjapalveluissa on tarjolla erillinen sovellus. Sitäkin voi kokeilla. 
  • Kokeile, toimivatko muut e-kirjat samassa palvelussa. Jos toimivat, yhdessä kirjassa voi olla vikaa. Ota yhteyttä kirjastoon: kirjasto.ekirjat@jamk.fi

Soveltuvuus kurssikirjaksi

Palvelun e-kirjat soveltuvat kurssikirjoiksi.

Muuta

Ladattua e-kirjaa voi lukea ilman nettiyhteyttä.

Saavutettavuusseloste