Siirry pääsisältöön

E-aineisto-opas

E-aineistojen saavutettavuus

Mitä on saavutettavuus e-aineistoissa?

Saavutettavuus tarkoittaa verkon esteettömyyttä. E-aineistojen kohdalla se tarkoittaa sitä, että aineisto on löydettävissä myös apuvälineiden avulla. E-aineistoja voi lukea saavutettavan lukuohjelman avulla ja aineiston koko sisältö on saavutettavissa useamman kuin yhden aistikanavan kautta.

Kirjaston tarjoamien e-aineistojen saavutettavuus vaihtelee paljon. E-aineistoja hankitaan monilta eri toimittajilta ja sen vuoksi e-aineistojen sisällöt, käyttöoikeudet, käyttötavat, laina-ajat ja vaaditut lukuohjelmat vaihtelevat. Lisätietoja Jamkissa olevista e-kirjojen ominaisuuksista löydät E-aineisto-oppaasta Yleistä e-kirjoista ja E-kirjapalveluita.

Tutustu myös oppimateriaaliin, jonka avulla tutustutaan ja harjoitellaan e-kirjojen lukemista helpottavia toimintoja, kuten kuuntelua ja näytön säätämistä sekä Saavuta e-kirja -oppimateriaaliin (Celia ja AMKIT).

E-artikkelit ovat usein luettavissa joko pdf- tai html-muodossa. Tietokannoissa voi olla omia sisäänrakennettuja kuuntelutoimintoja tai artikkeleita voi lukea joko selaimen tai pdf-tiedoston ruudunlukuohjelmalla. Tutustu aina tietokantojen omiin ohjeisiin ja saavutettavuusselosteisiin.

Saavutettavuuden apuvälineitä

Kuunteluun ja lukemiseen apuja

Lukemista ja oppimista voi helpottaa esimerkiksi muokkaamalla digitaalisen aineiston näkymää. Usein tekstiä voi myös kuunnella joko selaimen tai laitteen omilla ruudunlukuohjelmilla.

Ruudunlukuohjelmat lukevat verkkosivulla olevan sisällön käyttäjälle ääneen. Ohjelmien käyttäjät ohjaavat tietokonetta näppäinkomennoilla.

Monissa mobiililaitteissa ja selaimissa on ruudunlukuohjelma valmiina. Ruudunlukuohjelmia löytyy myös sovelluskaupoista ja niitä voi ladata selaimelle. Ohjelmia on sekä ilmaisia että maksullisia.

Lisätietoja toiminnoista löydät seuraavilta sivuilta:

Tiedostot

  • PDF-tiedostot - Lue ääneen -työkalu Adobe Readerissa -- avaa tiedosto -> view -> read outloud
  • O365 – Lue-toiminto Word-, Outlook-, PowerPoint- ja OneNote-ohjelmissa
  • Excel – Teksti puheeksi –toiminto Excelissä

E-kirjojen saavutettavuus

Helpota e-kirjojen lukemista

Jos haluat helpottaa e-kirjojen lukemista, sinun kannattaa tutustua oppimateriaaliin, jonka avulla harjoitellaan e-kirjojen lukemista helpottavia toimintoja kuten kuuntelua ja näytön säätämistä. Materiaalissa käytetään esimerkkeinä korkeakouluissa yleisesti käytössä olevia e-kirjapalveluita, kuten  Alma Talent, Ellibs, Terveysportti ja Oppiportti, Ebook Central ja EBSCO eBooks Collection. 

Celia

Celian äänikirjat lukemisesteisille

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjastolla on yhteistyösopimus Celia-kirjaston kanssa. Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntija, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa.

Celia tuottaa kirjoja saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina, yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Lisätietoja löydät Celian sivuilta.

Jamkin kirjastossa Celia-asioita hoitaa Sirpa Warteva.

Saavutettavuusseloste