• Tutkimusaineistojen jatkokäyttöä ei rajoiteta tarpeettomasti.
• Tutkimusaineistot tallennetaan tieteelliselle tiedolle asetettujen vaatimusten edellyttämällä tavalla.
• Tiedon keruu ja tallentaminen tapahtuu suunnitelmallisesti.
• Jokaisessa tutkimusprojektissa ja tutkimuksellista aineistoa sisältävässä hankkeessa laaditaan aineistonhallintasuunnitelma.
• Tietoaineistojen arkistoinnissa hyödynnetään jo olemassaolevia, valtakunnallisia palveluinfrastruktuureita.
(Toimitusjohtajan päätös Avoin tiede ja tutkimus Jyväskylän ammattikorkeakoulussa 8.9.2016)
Data ja metatiedot muodostavat tutkimusaineiston. Huomaa, että tällaista aineistoa voi syntyä muissakin kuin varsinaisissa tutkimusprojekteissa.
Tyypillisiä aineistoja ovat
Tutkimuksessa tuotettu vai tutkimuksessa käytetty aineisto?
Aineistonhallinnan opas (Ammattikorkeakoulujen Avoin tiede ja tutkimus (ATT) –hanke: Datanhallinnan opas) määrittelee tutkimusaineiston seuraavasti:
"Tutkimusaineistoilla tarkoitetaan niitä resursseja, joita tutkija tuottaa tai joita hän käyttää tutkimusprosessin aikana. Tutkimusaineistot voivat olla aineellisia tai aineettomia. Jotta aineisto olisi tutkimukseen kelpaavaa, siihen täytyy liittyä tietoja ainakin sen alkuperästä. Esimerkiksi datan liitteeksi tarvitaan kuvailevaa ja teknistä tietoa siitä mitä informaatiota se sisältää. Siksi tutkimusdataan liittyy paljon tietoa siitä, miten se on rakenteistettu ja koodattu, miten se on syntynyt ja miten sitä on käsitelty. Nämä tiedot on aina syytä tallentaa esimerkiksi metatietoihin, koodikirjoihin ja/tai muuhun dokumentaatioon. Yhdessä datan kanssa tästä kokonaisuudesta muodostuu tutkimusaineisto.”
JAMKissa tutkimuksen päätyttyä aineisto voidaan
Lisätietoja aineiston tallennusvaihtoehdoista ja hävittämisestä JAMKissa löydät täältä.
Arkistoitava, avattava aineisto voidaan anonymisoida, jotta alkuperäisen aineiston mahdollinen tunnistettavuus ei olisi este aineiston avaamiselle jatkokäyttöön. Sen sijaan pseudonymisoitu aineisto on henkilötietoa, joten sitä ei voi avata jatkokäyttöön. Jatkokäyttö voi silti olla mahdollista luvanvaraisesti.
Kaikesta aineistosta tulisi tallentaa vähintään aineistoa kuvailevat metatiedot avoimuuden vuoksi. Myös pelkkien kuvailutietojen tallentaminen on aineiston tekijälle meriitti. Metatiedot tulisi viedä vähintään projektinhallintajärjestelmä Reportroniciin projektin Aineistot-välilehdelle (jos aineisto liittyy hankkeeseen). Toinen, erinomainen vaihtoehto on käyttää valtakunnallista, maksutonta Qvain-työkalua. Aineiston kuvailutiedoista selviää aineiston sisältö, tekijät, uudelleen käytettävyys ja tallennustapa.
Aineiston avoimuudella on monta merkitystä ja etua:
(Lähde: Aineistonhallinnan käsikirja, Tietoarkisto)
→ Apua tunnisteellisuuteen ja anonymisointiin Tietoarkiston aineistonhallinnan käsikirjasta