Siirry pääsisältöön

Tiedonhaun kompassi

opas tiedonhaun maailmaan

5. Kerää lähteitä

5 Kerää lähteitä

Aloita tiedon kerääminen läheltä

Valmistautuneena tiedonhakuun suuntaa lähtöasemallesi Janet Finnaan, josta löydät JAMKin kirjaston painetut ja sähköiset aineistot: 

 • painetut kirjat, lehdet, nuotit, äänitteet ja multimedia
 • verkkoaineistot, kuten e-kirjat, e-lehdet ja tietokannat

Kirjaudu sisään JAMKin verkkotunnuksillasi lainojen uusimista, varausten tekoa sekä muita palveluja varten. Kirjautumissivulle pääset valitsemalla Janetin etusivulla Kirjaudu. Syötä JAMKin tunnuksesi kohdasta Haka Login. 

HUOM! Kirjautuessasi saat "jamkilaisena" käyttöösi kirjaston hankkimat e-aineistot sekä niiden etäkäytön. Muut asiakkaat käyttävät uusimiseen ja varausten tekemiseen sähköpostiosoitetta.

Alta löydät kolme video-ohjetta Janetin käytöstä:

 • Oma tili
 • Aineistohaku
 • Kansainvälisten artikkelien haku

Arviointi

Arviointi kuuluu jokaiseen vaiheeseen. Siksi tämä kuvio muistuttaa arvioinnista eri tilanteissa.

kompassineula, jossa numerointi 1-8

Arvioi lähteitäsi

Millä kriteereillä hyväksyt tai hylkäät lähteitä?

Lähde on laadukas, jos sen sisältö on asianmukainen, ajantasainen, puolueeton ja riittävän kattava. Suosi alkuperäisiä lähteitä, älä niiden tiedotteita tai muita referaatteja.

Tutustu esimerkiksi Tampereen yliopiston kirjaston ja LUT-tiedekirjaston ohjeisiin tiedonlähteiden arvioinnista. 
Katso myös viereinen video tiedonlähteiden arvioinnista.

Haun rakentaminen

Esimerkkihaku:

Kartoitetaan Finna-palvelusta,
kuinka paljon Suomessa on tehty opinnäytetöitä aiheesta eläinavusteinen terapia

 1. Kirjoitetaan hakuun eläinavusteinen terapia (käsite tarkistettu YSO-sanastosta) ja kohdistetaan haku valikosta aiheeseen.
   
 2. Rajataan tuloksia vasemmasta valikosta kohdasta Opinnäytetyöt, jolloin pääsemme näkemään eriteltyinä mm. AMK-opinnäytetyöt ja yliopistoissa tehdyt pro gradu -tutkielmat. Kaikki eivät ole saatavana verkossa.
   
 3. Hakua kannattaa tarvittaessa laajentaa tarkennetussa haussa. Näin varmistamme, että saamme "pyydystettyä" mahdollisimman paljon tehtyjä töitä: (Aihe:eläinavusteinen terapia) OR (Kaikki osumat:terapia AND Kaikki osumat:lemmikkieläimet)

Kotimaisia artikkeleita aiheesta

Medic sisältää viitteitä esimerkiksi suomalaisista lääke- ja hoitotieteellisistä artikkeleista. Haussa kannattaa käyttää apuna Finmesh-asiasanastoa, joka suosittaa tässä tapauksessa hakusanaksi käsitettä eläinterapia.

Saavutettavuusseloste