Siirry pääsisältöön

Sosiaali- ja terveysalan kompassi

Tiedonlähteitä opintojen avuksi sosiaali- ja terveysalalta

Kerää lähteet Janet Finnan kirjalistalle

Voit koota omaa kirjalistaa, esimerkiksi kurssilla tarvittavista kirjoista tai kirjallisuutta tulevaa opinnäytetyötäsi varten. Samalla tavoin voit koota lähteitä itsellesi Kansainvälisten artikkelihaun tuloksista. Tällöin ne pysyvät muistissa ja voit tarkistaa esimerkiksi saatavuuden nopeasti. Näitä listoja voit myös jakaa muiden kanssa listan julkisen linkin avulla. Talenna myös hyvät tiedonhakusi.

Katso Janet Finna -ohjevideo (kohdasta 03:20) eteenpäin.

Seuraa uuden tiedon/aineiston ilmestymistä uutuusvahdilla

Voit asettaa uutuusvahdin (alert) uuden tiedon tai aineiston ilmestymisen seurantaan Janetissa ja muissa hakupalveluissa. Saat ilmoituksen esimerkiksi 

  • uuden yksittäisen e-lehden uusista artikkeleista
  • uudesta sisällöstä jo aikaisemmin tekemääsi hakuun

Kokeile vahdin asettamista Janetissa (katso Oma tili -video) tai ProQuestissa (search alert -ohje | publication alert -ohje) ja Ebscossa (search alerts -ohje).

Verkkotiedonhaussa aseta Google-ilmoitukset päälle. Palvelun käyttö vaatii kirjautumisen. Saat hakutermiäsi vastaavia tuloksia sähköpostiin uusien tulosten löytyessä, esimerkiksi verkkosivuja, artikkeleita, blogeja tai tieteellistä tutkimusta.

Käytä tiedonlähteitäsi ja viittaa niihin

Tiedonlähteet tuovat aiheeseen aina jotain olennaista, joten lähdemerkintöjen on oltava täsmällisiä. Niiden avulla on oltava kenen tahansa mahdollista löytää käyttämäsi lähteet.

Toimi järjestelmällisesti

Kun teet tiedonhakua ja löydät työhösi sopivia lähteitä, toimi järjestelmällisesti. Ota lähteiden tiedot heti muistiin ja opettele merkitsemään ne Jamkin raportointiohjeen mukaisesti jo alussa. Näin säästät itsesi ylimääräiseltä vaivalta työsi viimeistelyvaiheessa.

Tekstiviite

Tekstin sisällä viittaat lähteeseen suppealla tekstiviitteellä. Tekstiviitteen avulla lähteen tarkemmat tiedot löytyvät lähdeluettelosta. Tekstiviitteen perusrakenne on henkilötekijän sukunimi + julkaisuvuosi + sivu(t). Opettele tekstiviitteiden käyttö raportointiohjeiden avulla.

Lähdeluettelo

Lähdeluettelossa mainitaan jokainen tekstissä esiintynyt lähde. Lähdemerkinnän perusrakenne vastaa kysymyksiin KUKA? MITÄ? MILLOIN? MISSÄ? Opettele merkitsemään lähteet lähdeluetteloon raportointiohjeen avulla.

Käytä tietoa laillisesti ja eettisesti 

Arvioi tietoa ja tunnista valeuutisia

Saako kuvaa käyttää?

Sitaattioikeus sallii (tekijänoikeuslaki) kuvan käyttämisen ei-kaupallisessa tieteellisessä esityksessä tai taidearvostelussa. Kuvan pitää olla julkaistu, ja kaikki tekijät on mainittava.

Ota avuksesi ImagOA-opas ja Creative Commons eli CC-lisensoidut kuvat

Tiedonhaun toteutus

Hei, jos tarvitset lisää tukea tiedonhakuusi, ota Tiedonhaun kompassi avuksesi.

 6 Käytä 7 Jaa

Tiedonhaun prosessista:

  1. Käytä lähteitäsi 
  2. Jaa tietoasi eteenpäin

Arviointi

Arviointi kuuluu jokaiseen vaiheeseen. Siksi tämä kuvio muistuttaa arvioinnista eri tilanteissa.

kompassineula, jossa numerointi 1-8

Arviointi ja lähdemerkinnät

  • Pystyykö lukija selkeästi erottamaan tekstissäsi toisistaan lähteisiin perustuvan osan ja oman ajattelusi osuuden?
  • Ovatko lähdemerkinnät lähdeluettelossasi niin tarkkoja, että lukija pystyy halutessaan helposti tarkistamaan käyttämäsi lähteen?
  • Vastaavatko tekstiviitteen ja lähdeluettelon tiedot tarkasti toisiaan?

Saavutettavuusseloste