Siirry pääsisältöön

Tiedonhaun kompassi

opas tiedonhaun maailmaan

Tiedonhankinnan vaiheet

Hei, etsitkö luotettavaa oman alasi tietoa? Ota tiedonhaun kompassi avuksesi. Tervetuloa, tutustu mahdollisuuksiisi. Tiedonhaun kompassi

Tiedonhaku prosessina

  1. Aluksi pohdi, mitä tarvitset
  2. Kartoita aihettasi (ideoi, jäsennä, missä seison?)
  3. Tarkenna hakuasi (zoomaa, perehdy)
  4. Rajaa aihettasi (muotoile, valitse rajaukset)
  5. Kerää aiheestasi tietoa (etsi, paikanna, valitse)
  6. Käytä löytämääsi (kerää yhteen, kirjoita, luo uutta)
  7. Jaa tietoa eteenpäin (viittaa, jatkojalosta, verkostoidu)
  8. Kysy lisää kirjastosta!

Tiedonhaku tehtävänä

Aiheesi ja tiedon tarpeesi ohjaa, kun alat etsit tietoa. Usein se voi tarkoittaa pikaista tarkistusta ennalta tiedetystä lähteestä, jos esimerkiksi tarvitsee tarkistaa, missä ja milloin on seuraava ryhmänne tapaaminen opettajan kanssa.

Laajemmin tiedonhankintaa tarvitsee suunnitella esimerkiksi luotettavien lähteiden löytämiseksi oppimistehtävään tai vaikka opinnäytetyöhön. Silloin voit ottaa vinkkejä oheisen tiedonhaun kompassin kuvaamista vaiheista. Ne eivät mene aina selkeästi vaiheesta toiseen lineaarisesti tai edes syklissä peräkkäin. Usein tarvitsee palata askeleissa taaksepäinkin, kun löytyy mielenkiintoisia johtolankoja, joita kiinnostaa seurata! 

Tiedonhaun kompassin avulla mallinnamme suunnistamista luotettavan tiedon löytymiseksi erilaisten tiedonlähteiden keskellä. Opit samalla arvioimaan tekemääsi pohdintaa ja lähteiden keräämistä, kun arviointikohteita on nostettu esille joka vaiheessa! Lähdekriittisyys ja tiedon luotettavuuden arvioiminen ovat osa tätä kokonaisuutta ja siksi niitä nostetaan heti aluksi esille.

 

Mistä alkaisin?

Pikaopas lähteiden etsintään

  1. Etsitkö tietoa kirjoista joko painettuna tai sähköisenä? > Mene Janet Finna -tietokantaan hakemaan!
     
  2. Kurssikirjoja tarvitsisi löytää, miten löydät kirjan ja tarkistat saatavuuden? > Hae Janet Finnasta kirjaa joko tekijällä, kirjan nimellä tai niiden yhdistelmällä. Katso Saatavuustiedoista missä kampuskirjastossa etsimäsi teos on, ja tarkista Hyllypaikasta mihin se on sijoitettu (Hyllyluokka ja sana, jonka mukaan se on järjestetty).
     
  3. Etsitkö tieteellisiä artikkeleita, mutta et tiedä mistä etsiä? > Tee pikahaku Janet Finnan kansainvälisten artikkeleiden haulla ja valitse sitten tietokannat, joista etenet edelleen. Kotimaisia Journal.fi:n tiedelehtien artikkeleita löydät myös Janet Finnan kautta. Rajaa hakutulos verkossa saataviin ja käytä aineistotyyppirajausta 'artikkeli'.
     
  4. Haluat tarkistaa, löydätkö tietyn lehden JAMKin kirjastosta joko painettuna tai sähköisenä. > Mene Janet Finna -tietokantaan, hae lehden nimellä ja kohdenna 'Otsikko' tai valitse 'Selaa lehtiä ja artikkeleita' löytääksesi kansainvälisiä lehtiä.
     
  5. Etsitkö tiettyä artikkelia? > Katso löytyykö JAMKin kirjastosta lähteessä mainittu lehti (kohta 4) tai kirjoita artikkelin nimi Janet Finnan kansainvälisten artikkeleiden hakuun (kohta 3). Artikkeli voi löytyä myös netistä vapaasti luettavissa > käytä Google Scholar -hakua ja lisää: Asetukset > Kirjastolinkit > Etsi: jamk > Valitse kaikki, joissa JAMK > Tallenna. Näin pääset myös JAMKin kirjaston tietokannoissa oleviin teksteihin, kun olet kirjautuneena Janet Finnaan.

 

Arviointi

Arviointi kuuluu jokaiseen vaiheeseen. Siksi tämä kuvio muistuttaa arvioinnista eri tilanteissa.

kompassineula, jossa numerointi 1-8

Oppaan tiedot

Tiedonhaun kompassi

ylläpito ja palautteet:
Jamkin kirjaston ohjaustyöryhmä, informaatikko Arja Kunnela

Kirjaston www-sivut

Kysy asiantuntijalta!

kuvituskuva: asiantuntijahahmo

etunimi.sukunimi@jamk.fi

Creative Commons -lisenssi
Tiedonhaun kompassi on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Saavutettavuusseloste