Siirry pääsisältöön

Musiikin kompassi

Tiedonhaun opas musiikin alalta

Anna kunnia sille, jolle kunnia kuuluu!

Kun käytät lähteitäsi oikein, lukija voi ymmärtää, kenen ajatuksesta on kysymys. Tarkista Jamkin raportointiohjeesta, miten viittaat yhteen tai useampaan lähteeseen tekstissä joko samassa lauseessa tai kappaleessa. 

Musiikki ja tekijänoikeudet

Muistathan olla erityisen tarkka tekijänoikeusasioissa musiikissa

Esimerkkejä:

  • IMSLP-nuottitietokanta toimii kanadalaisella serverillä. Suomessa teossuoja on 70 vuotta, kun Pohjois-Amerikan alueella teossuoja on vain 50 vuotta. 
  • Kokonaisia musiikkiteoksia ei voi laittaa avoimeen verkkoon (esim. Theseus) sitaattioikeuteen vedoten. Vältä siis liittämästä esimerkiksi kokonaisia teossuojattuja sävellyksiä opinnäytetöiden liiteosiin (melodia, soinnut, rytmit tai sanat kokonaisuudessaan).
  • Sitaattioikeus toimii vain kun käytetään otteita musiikista (yleensä joitakin tahteja, määrä riippuu aina tilanteesta), ja kun käyttö on perusteltua tutkimuksen raportoinnin näkökannalta.
  • Formaatin muutos (esim. jos blokkaat nauhoitukselta sävellyksen soinnut ja rakenteen, tai kirjoitat käsin uudestaan sävellyksen melodian) ei poista teossuojaa. Teossuoja on immateriaalinen, eli kohdistuu teokseen itseensä.
  • Myös soolot käsitetään yleensä suojatuiksi teoksiksi. Älä siis liitä esimerkiksi kokonaisia soolotranskriptioita työhösi liitteeksi avoimessa verkossa, vaikka olisitkin itse tehnyt kyseisen transkription.
  • Omaan henkilökohtaiseen käyttöösi voit valmistaa kopioita musiikkiteoksista, mutta et jakaa kopiota eteenpäin.

Kerää lähteet Janet Finnan kirjalistalle

Voit koota omaa kirjalistaa, esimerkiksi kurssilla tarvittavista kirjoista tai kirjallisuutta tulevaa opinnäytetyötäsi varten. Samalla tavoin voit koota lähteitä itsellesi Kansainvälisten artikkelihaun tuloksista. Tällöin ne pysyvät muistissa ja voit tarkistaa esimerkiksi saatavuuden nopeasti. Näitä listoja voit myös jakaa muiden kanssa listan julkisen linkin avulla. Talenna myös hyvät tiedonhakusi.

Katso Janet Finna -ohjevideo (kohdasta 03:20) eteenpäin.

Uutuusvahdit

Seuraa uuden tiedon/aineiston ilmestymistä uutuusvahdilla

Voit asettaa uutuusvahdin (alert) uuden tiedon tai aineiston ilmestymisen seurantaan Janetissa ja muissa hakupalveluissa. Saat ilmoituksen esimerkiksi 

  • uuden yksittäisen e-lehden uusista artikkeleista
  • uudesta sisällöstä jo aikaisemmin tekemääsi hakuun

Kokeile vahdin asettamista Janetissa (katso Oma tili -video) tai ProQuestissa (search alert -ohje | publication alert -ohje) ja Ebscossa (search alerts -ohje).

Verkkotiedonhaussa aseta Google-ilmoitukset päälle. Palvelun käyttö vaatii kirjautumisen. Saat hakutermiäsi vastaavia tuloksia sähköpostiin uusien tulosten löytyessä, esimerkiksi verkkosivuja, artikkeleita, blogeja tai tieteellistä tutkimusta.

Käytä lähteitäsi

Käytä tiedonlähteitäsi ja viittaa niihin

Tiedonlähteet tuovat aiheeseen aina jotain olennaista, joten lähdemerkintöjen on oltava täsmällisiä. Niiden avulla on oltava kenen tahansa mahdollista löytää käyttämäsi lähteet.

Toimi järjestelmällisesti

Kun teet tiedonhakua ja löydät työhösi sopivia lähteitä, toimi järjestelmällisesti. Ota lähteiden tiedot heti muistiin ja opettele merkitsemään ne Jamkin raportointiohjeen mukaisesti jo alussa. Näin säästät itsesi ylimääräiseltä vaivalta työsi viimeistelyvaiheessa.

Tekstiviite

Tekstin sisällä viittaat lähteeseen suppealla tekstiviitteellä. Tekstiviitteen avulla lähteen tarkemmat tiedot löytyvät lähdeluettelosta. Tekstiviitteen perusrakenne on henkilötekijän sukunimi + julkaisuvuosi + sivu(t). Opettele tekstiviitteiden käyttö raportointiohjeiden avulla.

Lähdeluettelo

Lähdeluettelossa mainitaan jokainen tekstissä esiintynyt lähde. Lähdemerkinnän perusrakenne vastaa kysymyksiin KUKA? MITÄ? MILLOIN? MISSÄ? Opettele merkitsemään lähteet lähdeluetteloon raportointiohjeen avulla.

Tiedon eettinen käyttö

Käytä tietoa laillisesti ja eettisesti 

Arvioi tietoa ja tunnista valeuutisia

Tiedonhaun toteutus

Hei, jos tarvitset lisää tukea tiedonhakuusi, ota Tiedonhaun kompassi avuksesi.

 6 Käytä 7 Jaa

Tiedonhaun prosessista:

  1. Käytä lähteitäsi 
  2. Jaa tietoasi eteenpäin

Arviointi

Arviointi kuuluu jokaiseen vaiheeseen. Siksi tämä kuvio muistuttaa arvioinnista eri tilanteissa.

kompassineula, jossa numerointi 1-8

Saako kuvaa käyttää?

Sitaattioikeus sallii (tekijänoikeuslaki) kuvan käyttämisen ei-kaupallisessa tieteellisessä esityksessä tai taidearvostelussa. Kuvan pitää olla julkaistu, ja kaikki tekijät on mainittava.

Ota avuksesi ImagOA-opas ja Creative Commons eli CC-lisensoidut kuvat

Tekijänoikeudet

Copyright vai ei?

Kopiraittilan koulu

  • Kopioston verkko-oppimateriaali 
  • katso esittelyvideo opiskelijalle ja opettajalle

Ammatillinen koulutus: Ammatillinen Kopiraittilan Koulu

Korkeakoulu: Kopiraittilan korkeakoulusta saat diplomin. 

Tekijäinoikeudet lyhyesti ja ytimekkäästi:

Kopioston tekijäinoikeuden ABC

Saavutettavuusseloste