Siirry pääsisältöön
Näyttää siltä, että selaimesi on Internet Explorer 11 tai vanhempi. Selainta ei tueta, joten käytä muuta selainta.

Tekniikan kompassi

Tiedonhaun opas tekniikan alalta

Tekniikan alan kompassi

Tämä opas tukee sinua opintojesi alussa hakemaan lähdekirjallisuutta seuraavilta aloilta: automaatiotekniikka, energiatekniikka, hyvinvointiteknologia, kone- ja tuotantotekniikka, logistiikka, rakennustekniikka ja paperikoneteknologia.

Opintojesi aikana huomaat, että tarvitset tutkittua tietoa oppimistehtäviesi tueksi. Tiedonhaun perusperiaatteet on hyvä omaksua opintojen varhaisessa vaiheessa, koska joudut toistamaan samaa prosessia kerta toisensa jälkeen tekstin tuottamisen yhteydessä. Tiedonhaku on harvoin mallikkaasti etenevä prosessi. Tiedontarpeesi ja taitosi hakea relevanttia tietoa etenee alun epämääräisyydestä kohti systemaattisuutta työn edetessä.

Tietokantojen perustoiminnot muistuttavat verkkokauppaa. Kun osaat valita tietyn verkkokaupan, lajitella tuoteet, ostaa tietyn merkin ja tietyn väriset lenkkitossut (omaa kokoasi), niin pärjäät tietokantojen filttereiden kanssa ja löydät tehtävääsi varten relevantin lähdekirjallisuuden.

Käytä Tiedonhaun kompassia tämän oppaan rinnalla. Kompassi tukee sinua perushaun toiminnallisuuksien hahmottamisen lisäksi tiedonhaun systemaattisessa suunnittelussa. Saat tämän lisäksi tukea hakutulosten lähdekriittiseen arviointiin sekä lähteiden hyvän tavan mukaiseen sekä eettisesti kestävään käyttöön.

Hyvä tietää opintojen alussa

Jamkissa tutkitun tiedon hakeminen alkaa avaamalla Janet Finna.

 • Teet järkevästi, kun luot oman tilisi Janet Finnaan; tulet jatkossa hyötymään tästä; video kertoo sinulle tulevat hyödyt (esim. kurssikirjan varaaminen)

Harjoittele alkeita:

Kurssikirjan hakeminen: Kirjan nimi: Tekninen matematiikka 1. Mene Janet Finnaan ja hae kirja.

 • Katso saatavuustiedoista, missä kampuskirjastossa etsimäsi teos on, ja tarkista hyllypaikasta mihin se on sijoitettu (hyllyluokka ja sana, jonka mukaan se on järjestetty).

Kokeile Janet Finnan hakuomaisuuksia käyttämällä hakusanana esim. yhtä seuraavista: automaatiotekniikka, energiatekniikka, hyvinvointiteknologia, kone- ja tuotantotekniikka, logistiikka, rakennustekniikka, paperikoneteknologia.

 • Tarkastele, millaisia rajausmahdollisuuksia käyttöliittymässä on. Miten hakutuloksesi muuttuu, kun teet rajauksia hakusivun oikean laidan filttereillä.
 • Kokeile järjestää hakutulos uutuusjärjestykseen (relevanssi)
 • Rajaa hakusi kirjoihin, lehtiartikkeleihin ja opinnäytetöihin. Mitä saat selville?
 • Vaihda hakusanat englanniksi ja tarkastele uudelleen hakutulostasi; mitä eroja huomaat suomenkielisillä hakusanoilla saatuun hakutulokseen?
 • Ota avuksesi Janet Finnan ohje: Kansainvälisten artikkeleiden haku | Janet Finna

 

Tiedonhaun kompassi

Hei, jos tarvitset lisää tukea tiedonhakuusi, ota Tiedonhaun kompassi avuksesi. Tiedonhaun kompassi

Tiedonhaku prosessina

 1. Aluksi pohdi, mitä tarvitset
 2. Kartoita aihettasi 
 3. Tarkenna hakuasi
 4. Rajaa aihettasi 
 5. Kerää aiheestasi tietoa 
 6. Käytä löytämääsi 
 7. Jaa tietoa eteenpäin 
 8. Kysy lisää kirjastosta!

Tiedonhakusi avuksi

Tiedonhaun prosessin vaiheiden kuviot tämän oppaan sivuilla muistuttavat Tiedonhaun kompassin materiaaleista noiden vaiheiden osalta. Sieltä löydät halutessasi täydentävää materiaalia tiedonhakusi avuksi.

Arviointi

Arviointi kuuluu jokaiseen vaiheeseen. Siksi tämä kuvio muistuttaa arvioinnista eri tilanteissa.

kompassineula, jossa numerointi 1-8

Saavutettavuusseloste