Siirry pääsisältöön

Tekniikan kompassi

Tiedonhaun opas tekniikan alalta

Tiedon aloitus

Tämä opas tukee sinua opintojesi alussa hakemaan lähdekirjallisuutta seuraavilta aloilta: automaatiotekniikka, energiatekniikka, hyvinvointiteknologia, konetekniikka, logistiikka, rakennustekniikka ja paperikoneteknologia.

Tiedonhankinta kytkeytyy johonkin tavoitteeseen; opintojesi aikana huomaat, että tarvitset tutkittua tietoa oppimistehtäviesi tueksi. Ota haltuusi tiedonhaun perusperiaatteet harjoittelemalla ensin alkeet. Näin parannat mahdollisuuksiasi selvitä tekstin tuottamisen perusvaiheesta sangen vähällä vaivalla. Tiedonhakemista toistat kerta toisensa jälkeen aina uuden tehtävän yhteydessä. Tulet huomaamaan, että tiedonhaku on harvoin mallikkaasti etenevä prosessi. Tiedontarpeesi ja taitosi hakea relevanttia tietoa etenee alun epämääräisyydestä kohti systemaattisuutta työn edetessä.

Tietokantojen perustoiminnot muistuttavat verkkokauppaa. Kun osaat valita tietyn verkkokaupan, lajitella tuotteet, ostaa tietyn merkin ja tietyn väriset lenkkitossut (omaa kokoasi), niin pärjäät tietokantojen filttereiden kanssa ja löydät tehtävääsi varten relevantin lähdekirjallisuuden.

Käytä Tiedonhaun kompassia tämän oppaan rinnalla. Kompassi tukee sinua perushaun toiminnallisuuksien hahmottamisen lisäksi tiedonhaun systemaattisessa suunnittelussa. Saat tämän lisäksi tukea hakutulosten lähdekriittiseen arviointiin sekä lähteiden hyvän tavan mukaiseen sekä eettisesti kestävään käyttöön.

Tiedonhaun alkuun: löydät kaiken tarvitsemasi Janet Finnasta

 • ALOITA järkevästi, kun luot oman tilisi Janet Finnaan
  • tulet jatkossa hyötymään tästä; video kertoo sinulle tulevat hyödyt (esim. kurssikirjan varaaminen)

Harjoittele alkeet:

Kurssikirjan hakeminen nimellä; kokeile: Tekniikan taulukkokirja. Mene Janet Finnaan ja hae kirja.

 • Katso saatavuustiedoista, missä kampuskirjastossa etsimäsi teos on, ja tarkista hyllypaikasta mihin se on sijoitettu (hyllyluokka ja sana, jonka mukaan se on järjestetty) vai onko sinulla mahdollisuus käyttää teoksen e-versiota.

Lähdekirjallisuuden hakeminen

 • Kokeile Janet Finnan hakuomaisuuksia käyttämällä hakusanana esim. yhtä seuraavista aiheista (kopioi asiasana): automaatiotekniikka (automation), energiatekniikka (electrical engineering), logistiikka (logistics), robotiikka (robotics) rakennustekniikka (civil engineering), teollisuustekniikka (industrial engineering)
 • Mieti omaa aihettasi: Tiedonhaku alkaa aina hakusanojen tunnistamisesta. Haun haasteena ovat kielen epätäsmällisyys ja moniselitteisyys. Aloita tarkasteltavan ilmiön peruskäsitteestä, hanki lisätietoa asiasta tarkastelemalla hakutulosta. Tämä opas antaa sinulle vinkkejä sanahakuun ja asiasanahakuun. Sanasto auttaa hakusanan tunnistamisessa
 • Hakutuloslistan rajaaminen: tarkastele rajausmahdollisuuksia ja etene kohti relevantteja hakutuloksia.
 • Relevanssi -pudotusvalikosta pääset muokkaamaan hakutuloksen uutuusjärjestykseen. Tämä on hyödyllinen filtteri, koska jossain vaiheessa uusinta saatavilla olevaa tietoa.
 • Rajaa hakusi ainiestotyypin mukaan kirjoihin, lehtiartikkeleihin ja opinnäytetöihin.
 • Vaihda hakusanat englanniksi ja tarkastele uudelleen hakutulostasi; mitä eroja huomaat suomenkielisillä hakusanoilla saatuun hakutulokseen?
 • Siirry kansainvälisten julkaisujen hakemiseen: Janet Finnan ohje: Kansainvälisten artikkeleiden haku | Janet Finna

Etäkäyttö

Etäkäyttöpalvelut/etätyöyhteys | Asiakastuki ja ohjeet (jamk.fi)

Suurin osa Jamkin tietojärjestelmäpalveluista toimii internet-selaimella milloin ja mistä tahansa. Mm. O365, Elmo-intra ja sen työtilat jne. toimivat suoraan selaimella ja yhteys on aina myös salattu.

Osa palveluista on tietoturvasyistä eristetty julkisesta internetistä ja tällaisia palveluita tulee siksi käyttää erillisen etätyöyhteyden kautta Jamkin tilojen ulkopuolelta työskenneltäessä. Henkilöstöintran ”tietojärjestelmät”-sivulla on listattu yleisimmät palvelut ja niiden yhteydessä on erillisellä kuvakkeella ilmaistu edellyttääkö palvelun käyttö etätyöyhteyttä työskenneltäessä Jamkin tilojen ulkopuolelta.

Etätyöyhteys muodostetaan selaimella menemällä osoitteeseen remote.jamk.fi, kirjautumalla sisään omalla tunnuksella ja käynnistämällä haluttu sovellus tai etätyöpöytä (tarkemmat ohjeet alla).

Tiedonhaun kompassi

Hei, jos tarvitset lisää tukea tiedonhakuusi, ota Tiedonhaun kompassi avuksesi. Tiedonhaun kompassi

Tiedonhaku prosessina

 1. Aluksi pohdi, mitä tarvitset
 2. Kartoita aihettasi 
 3. Tarkenna hakuasi
 4. Rajaa aihettasi 
 5. Kerää aiheestasi tietoa 
 6. Käytä löytämääsi 
 7. Jaa tietoa eteenpäin 
 8. Kysy lisää kirjastosta!

Tiedonhakusi avuksi

Tiedonhaun prosessin vaiheiden kuviot tämän oppaan sivuilla muistuttavat Tiedonhaun kompassin materiaaleista noiden vaiheiden osalta. Sieltä löydät halutessasi täydentävää materiaalia tiedonhakusi avuksi.

Arviointi

Arviointi kuuluu jokaiseen vaiheeseen. Siksi tämä kuvio muistuttaa arvioinnista eri tilanteissa.

kompassineula, jossa numerointi 1-8

Saavutettavuusseloste