Siirry pääsisältöön
Näyttää siltä, että selaimesi on Internet Explorer 11 tai vanhempi. Selainta ei tueta, joten käytä muuta selainta.

Tekniikan kompassi

Tiedonhaun opas tekniikan alalta

Tunnista tiedon tarpeesi 

 • Selvitä ensin itsellesi, kuinka laajasti sinun tulee hakea tietoa
 • Tiedontarpeen laajuus määrittelee sen, kuinka paljon sinun tulee varata aikaa tiedonhaun suunnitteluun ja hakujen toteuttamiseen
 • Tiedonhaku alkaa aina hakusanojen tunnistamisesta. Aloita tarkasteltavan ilmiön peruskäsitteestä, hanki lisätietoa asiasta tarkastelemalla hakutulosta. Seuraavassa vinkkejä sanahakuun ja asiasanahakuun.
 • Tiedonhaun valmisteluun sisältyy aina tietokantojen tunnistaminen. Mitä tietokantoja sinun on vähintäänkin hyödynnettävä?

Aloita hakusanoilla

Hakusanojen ideointi, tunnistaminen ja hyödyntäminen tutkitun tiedon hakemisessa on kaiken perusta. Tiedonhaku alkaa järkevien hakusanojen valinnalla ja uusien kalastelulla sekä jo olemassa olevien laadukkaiden julkaisujen lähdeluetteloiden hyödyntämisellä. Tätä prossia toistat kerta toisensa perään.

Avaa Janet Finna ja pidä käyttöliittymä auki, kun valmistelet ja toteutat tiedonhakuja! Avaa Oma tili:si ja tallenna osuvat julkaisut Suosikkeihesi.

Harrasta "helmenkalastusta":

 • Aloita tiedonhakeminen omilla hakusanoilla (esim. automaatiotekniikka, energiatekniikka, hyvinvointiteknologia, kone- ja tuotantotekniikka, logistiikka, rakennustekniikka, paperikoneteknologia)
 • Tarkastele hakutuloslistan osumia. Klikkaa otsikko auki ja lunttaa, millaisia tietoja ko julkaistusta saat. Katso kuvailusta aivan erityisesti aiheet eli helmet. Poimi näistä sinua kiinnostavat aiheet seuraavaan hakukokeiluusi

Kasvata "lumipalloa":

 • Toista sama haku, kuten edellä. Kiinnitä hakutuloksisa nyt eritystä huomiota aiheesi kannalta osuviin julkaisuihin. Avaa julkaisut ja tarkastele niiden lähdeluetteloa. Ota lähdeluetteloista osuvien teosten otsikot talteen. Hae teokset nimen perusteella Janet Finnasta (perushaku tai kansainvälisten artikkeleiden haku). Tallenna julkaisu Janet Finnan Oman tilisi Suosikkeihin. Tarkista julkaisun asiasanat (poimi osuvat sanat talnteen). Etene kohti systemaattista hakua.
 • Huomaa lähteiden käytössä, että ns. toisen käden lainaaminen (viittaaminen lähteeseen)  ei ole oikea ja suositeltava tapa. Hae aina mahdollisuuksien mukaan käsiisi alkuperäinen tiedonlähde (primäärilähde) ja tarkista, mitä julkaisussa on todella esitetty.

Malli sanahausta

Mieti aiheeseesi liittyviä hakusanoja, testaa niitä koemielessä Janet Finnassa sekä suomeksi että englanniksi:

 • Malli alkuun päääsemiseksi: kirjoita Janetin perushakuun hakusanat logistiikka tai logistics. Huomaa, että voit hyvin yhdistää hakusanat, jolloin muodostat jo hakulauseen "logistiikka OR logistics" tai "logistiikka AND logistics". Näillä kahdella hakulauseilla on hakutuloksen kannalta eroa. Kokeile ja tarkastele hakutuloslistaa. Mistä erot johtuvat?
 • Avaa hakutuloslistan otsikoita (klikkaa auki otsikko) ja tarkastele teosten saamia "aiheita" . Aiheista saat hakusanoja, joiden turvin jatkat haun jalostamista.
 • Tallenna itsellesi keskeiset hakusanat Janet Finnan Oma tiliin (suosikit). Ohje: Kerää - Tiedonhaun kompassi - Info Guides at JAMK University of Applied Sciences)

Kokeile hakea myös englanniksi Janetissa kansainvälisen artikkelihaun puolella. Olethan kirjautuneena Janet Finnaan; tällä tavoin saat luettavaksesi kokotekstin aineistosta, jonka Jamk on hankkinut korkeakouluyhteisön käyttöön. Osa artikkeleista ei avaudu kokoteksteinä, mutta näet abstraktista mm. avainsanat, joilla julkaisu on kuvailtu. Poimi avainsanat talteen ja kokeile uudessa hakukokeilussasi.

Tiedonhaun aloitus

Hei, jos tarvitset lisää tukea tiedonhakuusi, ota Tiedonhaun kompassi avuksesi. 1 Aloita tiedonhaun prosessisi

2 Kartoita kiinnostuksen kohteesi 

Arviointi

Arviointi kuuluu jokaiseen vaiheeseen. Siksi tämä kuvio muistuttaa arvioinnista eri tilanteissa.

kompassineula, jossa numerointi 1-8

Arvioi ennakkotietojasi

Tee mind map tai käsitekartta

 • Kokeile tehdä mind map tai käsitekartta aiheestasi.
 • Listaa keskeisiä käsitteitä ja etsi niille vastineita asiasanastoista.
 • Arvioi, ovatko ennakkotietosi riittävät sopivien tiedonlähteiden hyödyntämiseksi.
 • Tarvittaessa hyppää Tiedonhaun kompassin puolelle lisävihjeiden löytymiseksi!

 

Saavutettavuusseloste