Etäkäyttöpalvelut ja etätyöyhteys - Kirjautuminen (jamk.fi)
Etätyöyhteys muodostetaan selaimella menemällä osoitteeseen https://remote.jamk.fi tai Windows app -ohjelmalla. Kirjautuminen palveluun tapahtuu omalla sähköpostiosoitteella ja käynnistämällä haluttu etätyöpöytä. Tarkemmat ohjeet Remote-yhteydestä löydät Etätyöpöydät -sivulta.
Ongelmatilanteissa voit jättää palvelupyynnön Helpdeskin kautta. Helpdesk.jamk.fi -sivuilla on ohjeita ja käyttövinkkejä Jamkin tietojärjestelmien käyttöön. Lisäksi sivuilla julkaistaan tietojärjestelmiin liittyviä tiedotteita. Helpdeskin yhteystiedot
Käyttäjätunnukset ja salasanat - Kirjautuminen (jamk.fi)
Kirjautumisen ohjeet - Kirjautuminen (jamk.fi)
Kirjaston aineistojen etäkäyttö:
Voit käyttää lähes kaikkia e-kirjoja ja tietokantoja kotona tai matkoilla Janet Finnan kautta. Kirjaudu Janet Finnaan Haka-kirjautumisen kautta omalla Jamkin käyttäjätunnuksillasi.
Yleistä e-aineistoista - E-aineisto-opas - Info Guides at JAMK University of Applied Sciences
Ylläpito ja biotalouden alan opiskelijoiden tuki: Informaatikko Marja Kokko
Arviointikriteereissä (2024) arviointikohteita ovat aihe (valinta, rajaus ja tavoitteet), tutkimuksellisuus (lähteet, aineisto, tietoperusta ja menetelmät), työn toteutus (luotettavuus, eettisyys ja prosessin hallinta), tulokset (tulosten ja johtopäätösten esittely ja niiden hyödynnettävyys) ja raportointi (kirjallinen, suullinen ja raportointiohjeiden noudattaminen).
1. Tiedonhankinta ja raportointi -Moodlekurssi: Tiedonhankinta ja raportointi ZZ00CB58-3020, LMS2024SM Maaseutuelinkeinot (amk)
"Selvitys tiedonhankinnasta": Selvitys-tiedonhankinnasta.docx (live.com)
2. Moodlekurssin jälkeen osallistut vielä tiedonhankinnan verkko-ohjaukseen, jossa perehdytään erityisesti biotalouden alan tiedonhankinnan erityispiirteisiin ja saat tiedonhaun asiantuntijalta apua sinua askarruttaviin kysymyksiin.
Tästä oppaasta löydät apuvälineitä Moodle-kurssin suorittamiseen. Pidä opas esillä, kun työstät opinnäytetyötäsi vaihe vaiheelta.
Jos olet epävarma siitä, mitä on tutkittu tieto biotalouden alalla, niin käy läpi tämän oppaan sisältö. Opas johdattaa sinut alan tutkimukseen ja ennen kaikkea tutkimuskirjallisuuden hakemiseen esimerkiksi opinnäytetyötäsi varten.
Tekoälysovellusten käyttöön uuden tiedon tuottamisessa liittyy vaatimuksia siitä, että sinulla vahva tutkimuseettinen osaaminen ja että tunnustat vastuusi tutkimusprosessin eri vaiheissa.
Kun hyödynnät tekoälyä, tarvitset vankkaa tiedonhaku -osaamista.
Tekoälysovellus voi auttaa sinua:
Muista, että et voi tehdä tiivistelmää tai käännöstä tekstistä, jos et tiedä, mistä sinun tulee tarkistaa. onko sinulla tähän lupaa. Lähtökohtaisesti lisensoitujen aineistojen syöttäminen tekoälytyökaluihin on kiellettyä. Sinun on tarkistettava tämä tieto tietokannan käyttöehdoista.
Luonnonvara-alojen tutkimustieto on keskeistä kestävän kehityksen ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.
Tekoälyllä ei ole tekijänoikeutta. Sen sijaan tekijänoikeus on sinun sillä ehdolla, että et ole teosta tehdessäsi rikkonut kenenkään muun tekijänoikeutta. Jos väität tekoälyn tuottamaa tekstiä omaksesi, olet todennäköisesti loukannut jonkin muun tekijänoikeutta.
Tutustu ensin Jamkin tekoälynkäytön ohjeisiin oppimistehtävissä ja opinnäytetöissä
Tutustu Arenen tekoälysuosituksiin: Arenen suositukset tekoälyn hyödyntämisestä ammattikorkeakouluille - Arene
Janet Finna Oma tili: Kirjaudu sisään lainojen uusimista, varausten tekoa sekä e-aineistoja että muita palveluja varten. Huomaa, että kirjautuneena omalle tilillesi, voit tallentaa itsellesi löytämäsi tärkeät ja mielenkiintoiset kirjat ja artikkeli sekä muut aineistot:
Lisää tietoa kirjaston käyttöösi ja sinulle tarjotuista palveluista saat kirjaston verkkosivuilta: Kirjasto | Jamk
Kansallinen Finna.fi
Biotalouden alan opiskelija tarvitsee Janet Finna -verkkokirjaston lisäksi myös kansallisen Finna.fi -verkkokirjaston, koska alan tutkimusta julkaisevat muut korkeakoulut ja erityisesti tutkimuslaitokset.
Finna.fi -hakupalvelussa ja verkkokirjastossa ovat mukana kaikki kirjastot (myös arkistot ja museot).
Tämä opas auttaa biotalouden alan opiskelijaa hahmottamaan, millaiset tietoaineistot tukevat opinnäytetyön tekemisessä. Opassivu painottuu tutkittuun tietoon ja siihen miten sitä sovelletaan opintoihin liittyvissä kirjallisissa tehtävissä.
Näiden opassivujen avulla saat käsityksen siitä, miten systemaattinen, tavoitteellinen ja järjestelmällinen, tiedonhaku auttaa sinua oman opinnäytetyösi aiheen ideoinnissa ja tutustumisessa aihealueeseen. Kun olet hahmottanut itsellesi aihealueen, josta olet kiinnostunut, pääset syventymään aiheeseesi. Tästä opaasta saat myös vinkkejä siihen, millaisia halusanoja kannattaa käyttää, kun haet nimenomaan tutkittua tietoa. Lisäksi sinua ohjataan tallentamaan muistiin lähdekirjallisuuden samalla, kun teet tiedonhakuja ja tarkastelet hakutuloksia.
Tiedonhankinta ja -hallinta kuuluvat opiskelijan digitaalisiin taitoihin, joilla vahvistetaan asiantuntijatehtävissä tarvittavaa tietoperusteista osaamista.
Biotalouden alan opiskelijoiden opinnäytetyöt ovat alan ammattilaisille tärkeitä tutkitun tiedon lähteitä, koska opinnäytetöissä ratkotaan soveltavan tutkimuksen keinoin työ- ja arkielämän kysymyksiä.
Eettisiä periaatteita vaikuttavat arkeen, opiskeluun ja opetukseen, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI) sekä liiketoimintaan. Nämä kaikki osa-alueet voivat koskevat myös opiskelijaa. Eettinen osaaminen on ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteinen, yleinen työelämän kompetenssi, joka opiskelijan tulee osata ja ymmärtää. Piittaamattomuus ja vilppi (mm. plagiointi) johtavat myös seuraamuksiin.