Siirry pääsisältöön

Biotalouden kompassi

Tiedonhaun opas biotalouden alalta

Opintojen alussa

Aloita kirjaston palveluihin tutustumiseen tästä: Uuden opiskelijan kirjasto-opas | Jamk
Tiedonhankintataitojen harjoitellaan heri opintojen alusta lähtien:

Tiedonhankinta ja raportointi -pohja 2023 (2024) -Moodle kurssi: Kurssi: Tiedonhankinta ja raportointi -pohja 2023 | Jamk

  • Tämä opintojakso on yhden opintopisteen kokonaisuus (opiskelijan työnä 27 tuntia). Opintojaksosta vastaavat kirjasto ja kielikeskus yhdessä. Alussa on kirjaston osuus, jossa paneudut tiedonhankintaan ja siihen, miten löydät luotettavia lähteitä oppimistehtäviisi. Sen jälkeen paneudut raportointitaitoihin. Opintojaksoon ja materiaaliin tutustumiseen kannattaa varata tunti tai kaksi.
  • Saat vinkkejä tiedonhaun suunnitteluun, tiedon etsimiseen ja löytämiseen sekä löytämäsi tiedon arviointiin.
     
  • "Selvitys tiedonhankinnasta"Selvitys-tiedonhankinnasta.docx (live.com)

Moodlekurssin jälkeen osallistut vielä tiedonhankinnan verkko-ohjaukseen, jossa perehdytään erityisesti biotalouden alan tiedonhankinnan erityispiirteisiin ja saat tiedonhaun asiantuntijalta apua sinua askarruttaviin kysymyksiin.

Tästä oppaasta löydät apuvälineitä Moodle-kurssin suorittamiseen. Pidä opas esillä, kun työstät opinnäytetyötäsi vaihe vaiheelta.

 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Janet Finna -verkkokirjasto

Janet Finna -pääsivu;

  • Janet Finnan pääsivulta löydät kirjaston käyttöä varten kaiken tarvitsemasi perustiedon; kirjaston toimipisteiden aukiolojat, tietoa omatoimiajoista, Janet Finnan hakutoiminnot ja runsaasti oppaita, jotka tulevat sinua kirjaston käytössä.
  • Janet Finna on sinun verkkokirjastosi, kun tarvitset painettuja (saatavuus ja fyysisen kirjan sijantitiedot) tai sähköisiä aineistoja (esim. e-kirjat tai artikkelit). Kirjautuessasi Jamkin verkkotunnuksilla saat käyttöösi kirjaston hankkimat e-aineistot (etäkäyttö).

Janet Finna Oma tili: Kirjaudu sisään lainojen uusimista, varausten tekoa sekä e-aineistoja että muita palveluja varten. Huomaa, että kirjautuneena omalle tilillesi, voit tallentaa itsellesi löytämäsi tärkeät ja mielenkiintoiset kirjat ja artikkeli sekä muut aineistot:

  • kokoa oma kirjalistasi esimerkiksi kurssilla tarvittavista kirjoista
  • kokoa itselleni lista tausta- ja tutkimuskirjallisuudestasi opinnäytetyötäsi varten. Tällaisen suosikkilistan tekeminen on tehokas tapa ylläpitää käsitystä siitä, millaisia teoksia olet jo löytänyt ja millaista tietoa vielä tarvitset. Suosikkilistalla kirjallisuuslähteet pysyvät muistissa.
  • tallenna myös hakukommennot (eli käyttämäsi hakusanat ja niiden erilaiset yhdistelmät), jotka tuottavat aiheesi käsittelyn kannalta relevantteja hakutuloksia. 

Lisää tietoa kirjaston käyttöösi ja sinulle tarjotuista palveluista saat kirjaston verkkosivuilta: Kirjasto | Jamk

Kansallinen Finna verkkokirjasto

Kansallinen Finna.fi

Biotalouden alan opiskelija tarvitsee Janet Finna -verkkokirjaston lisäksi myös kansallisen Finna.fi -verkkokirjaston, koska alan tutkimusta julkaisevat muut korkeakoulut ja erityisesti tutkimuslaitokset.

Finna.fi -hakupalvelussa ja verkkokirjastossa ovat mukana kaikki kirjastot (myös arkistot ja museot).

  • Finna -verkkokirjasto auttaa sinua hahmottamaan, millaisia opinnäytteitä aiheestasi on jo tehty muissa ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa
    • Opinnäytetyöt (amk-opinnäytteistä yliopistojen väitöskirjoihin) ovat useimmiten avoimesti verkosta saavilla.
  • Finna -verkkokirjastossa voit rajata hakusi vain avoimesti verkossa oleviin aineistoihin
    • Finna -verkkokirjastossa on aineistoa, joka rajattu vain sen hankkineen organisaatiokohtainen jäsenille. Tällainen rajaus tarkoittaa sitä, että esim. tätä kirjaa ja lehtiartikkelia ei avata muiden asiakkaisen käyttöön.
  • Oikopolkuja tutkittuun tietoon (tutustu valmiisiin hakuihin eri teemoista); huomaa mm. valtionhallinnon selvityksiä, ilmastonmuutos, kiertotalous, ruoka.

Opassivut biotalouden alan opiskelijoille

Tämä opas auttaa biotalouden alan opiskelijaa hahmottamaan, millaiset tietoaineistot tukevat opinnäytetyön tekemisessä. Opassivu painottuu tutkittuun tietoon ja siihen miten sitä sovelletaan opintoihin liittyvissä kirjallisissa tehtävissä.

Näiden opassivujen avulla saat käsityksen siitä, miten systemaattinen, tavoitteellinen ja järjestelmällinen, tiedonhaku auttaa sinua oman opinnäytetyösi aiheen ideoinnissa ja tutustumisessa aihealueeseen. Kun olet hahmottanut itsellesi aihealueen, josta olet kiinnostunut, pääset syventymään aiheeseesi. Tästä opaasta saat myös vinkkejä siihen, millaisia halusanoja kannattaa käyttää, kun haet nimenomaan tutkittua tietoa. Lisäksi sinua ohjataan tallentamaan muistiin lähdekirjallisuuden samalla, kun teet tiedonhakuja ja tarkastelet hakutuloksia.

Tiedonhankinta ja -hallinta kuuluvat opiskelijan digitaalisiin taitoihin, joilla vahvistetaan asiantuntijatehtävissä tarvittavaa tietoperusteista osaamista.

Biotalouden alan opiskelijoiden opinnäytetyöt ovat alan ammattilaisille tärkeitä tutkitun tiedon lähteitä, koska opinnäytetöissä ratkotaan soveltavan tutkimuksen keinoin työ- ja arkielämän kysymyksiä.

Eettiset periaatteet osana opintoja

Eettisiä periaatteita vaikuttavat arkeen, opiskeluun ja opetukseen, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI) sekä liiketoimintaan. Nämä kaikki osa-alueet voivat koskevat myös opiskelijaa. Eettinen osaaminen on ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteinen, yleinen työelämän kompetenssi, joka opiskelijan tulee osata ja ymmärtää. Piittaamattomuus ja vilppi (mm. plagiointi) johtavat myös seuraamuksiin.

Eettiset periaatteet osana opintoja (sharepoint.com)

Saavutettavuusseloste