Siirry pääsisältöön

Biotalouden kompassi

Tiedonhaun opas biotalouden alalta

Mitä tutkitun tiedon hakeminen tarkoittaa

Tiedonhakuja tehdään tarpeeseen ja oppimistehtäviä ja opinnäytetyötä tehdessäsi tarvitset tutkittua tietoa oman tietoperustasi taustalle.

Tiedonhakemissa voit hyödyntää toimintamallia, joka tukee mahdollisuuksiasi tehdä ratkaisuja relevantin tutkimuskirjallisuuden valinnassa. Malli on yksinkertainen: 1) silmäile, 2) lue ja 3) arvioi lukemasi kriittisesti

1. Silmäillesi voit kiinnittää huomioita seuraaviin asioihin:

  • Vastaako otsikko hakemaasi asiaa. Otsikko voi olla kuvaileva, jolloin kiinnitä huomiota mahdollisesti esillä olevaan tiivistelmään ja julkaisua kuvaavaan asiasanalistaan, joka on liitetty muuhun julkaisua koskeviin tietoihin.
  • Mistä julkaisutyypistä on kysymys. Onko julkaisu esim. artikkeli ammatillisessa tai esimerkiksi tieteellisessä lehdessä. Julkaisu olla myös vaikkapa raportti; katso kuka on tämän raportin kirjoittanut ja mikä on hänen taustaorganisaationsa.
  • Vilkaise julkaisun ajankohtaa koskeva tieto. Jos tarvitse uusinta uutta tietoa, niin voit aina säätää julkaisuajankohtaa. 
  • Jos julkaisun yhteyteen on liitetty tiivistelmä, niin vilkaise tämä.

2. Lue julkaisu:

  • Kiinnitä huomiota siihen, miten teksti on rakennettu. Julkaisu, jossa halutaan tuoda esille tutkittua tietoa, nouduttaa yleisesti hyväksyttyä mallia. Malli tunnetaan lyhenteestä IMRD ja se tulee sanoista Introduction, Materials & Methods, Results ja Discussion. Tälla tavoin rakennettua tekstiä on helppo lukea ja sitä voidaan myös arvioida sen perusteella, kunka hyvin tämän mallin toteuttamisessa on onnistuttu.
  • Tutkitun tiedon erottaa esimerkiksi tietokirjallisuusta siitä, että tutkittu tieto perustuu systemaattiseen tarkastelutapaan ja käsittelyyn (IMRD). Tekijä on asettanut kysymyksiä tai esittänyt väittämiä, joihin vastataan perustellusti ja aikaisempaan tutkimukseen viitaten.
  • Kiinnitä huomiota mahdolliseen kuvitukseen sekä tekstiin tueksi laadittuihin taulukoihin ja muuhun mahdolliseen lisämateriaaliaan. Onko tällainen lisämateriaali merkitty asianmukaisilla tiedoilla. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomio siihen, että materiaalin yhteyteen on merkitty tieto siitä kenelle kuuluvat tekijänoikeudet.

3) Kriittinen arviointi 

  • Tässä vaiheessa teet viimeistään päätöksen siitä, tuletko hyödyntämään julkaisua ja siinä esitettyä tutkittua tietoa omassa tehtävässäsi.
  • Tavallisesti tämä viime vaiheen päätöksen tekeminen tulee ajankohtaiseksi silloin, kun olet jo laajasti tutustunut aiheeseesi liittyvään taustakirjallisuuteen ja osaat arvioida tiedon laatua.
  • Kriittiseen arviointiin sisältyy edelliset kaksi vaihetta silmäilystä varsinaiseen tarkempaan perehtymiseen. Kriittisessä arvioinnissa osaat jo nähdä, onko tekijä esimerkiksi esittänyt mielipiteitä hyvin perustellun taustoittamisen sijaan. Huomaat tekstistä puutteita, jotka liittyyvät mm. asian (ilmiön) tasapuoliseen tarkasteluun. Tässä vaiheessa osaat jo arvioida mm. sen, että jättääkö tekijä jotakin asioita käsittelemättä (ei perustele valintojaan).

Aloita tutkitun tiedon hakeminen

Tiedonhakuja tehdään tiedontarpeeseen ja siksi on tärkeää, että tiedät, mihin kannattaa opinnäytetyön alussa panostaa:

1. Opinnäytetyön aiheen valinta ja aiheen tarkentaminen:

  • Biotalouden alan kysymyksiä käsittelevien julkaisujen selailu on varsin suoraviivaista siksi, että esimerkiksi sellaiset peruskäsitteet kuten vaikkapa "biotalous", "bioenergia", "uusiutuvat luonnonvarat", "kiertotalous" ja vastaavat alan ilmiöitä kuvaavat asiasanat auttavat rajaamaan tietohaun tuloksia opinnäytetyön kannalta keskeisiin julkaisuihin. Kun yhdistät näihin alan perusilmiöitä kuvaviin asiasanoihin esim. asiasanat "digitalisaatio", "innovaatiot" tai vastaavat termit, niin pääset lähemmäksi aihettasi koskevia tutkimuksia.
    • Voit hyvin käyttää myös hakusanoja: "älymaatalous" ja vastaavia, vaikka sanoja ei vielä löydy asiasanastosta. Biotalouden alan tutkimus on nopeasti kehittyvä siksi alalle muotoutuu uusia käsitteitä, joden vakiintuminen vie vielä aikansa.
  • Ideoi aihettasi myös seuraavien sanastojen avulla:
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulun ylläpitämä Janet Finna -verkkokirjasto ja Kansalliskirjaston Finna.fi -palvelun verkkokirjasto ovat hyödyllisiä palveluja, kun aloitat opinnäytetyön aiheesi pohdinnan.
  • Finna.fi -palveluun on tuotettu valmiiksi tietopaketteja tutkitusta tiedosta; ks. mm. ilmastonmuutos ja kiertotalous: Oikopolku tutkittuun tietoon | Finna.fi

Erilaiset aineistotyypit

Rajaa hakusi Finna -palveluissa aineistotyypin mukaan. Tarvitset asiantuntijoiden kirjoittamia lehtiartikkeleita, kirjoja ja mm. tutkimusraportteja, koska näissä esitetään tutkimusperusteista tietoa. Verkkokirjastojen hakutuloksiin sisältyy myös muita aineistoja, jotka on hyvä rajata pois, kun keskityt tutkittuun tietoon. Keskeisiä aineistotyyppejä ovat:

  • Lehti/Artikkelit (artikkeleita selatessasi kiinnitä huomiota siihen, onko kirjoittaja alan asiantuntija) 
  • Kirjat (kiinnitä huomiota mm. kirjan kustantajaan; tietokirjoissa eivät välttämättä toteudu tutkimusjulkaisuille tyypillinen kriittinen tutkimusote ja tarkastelutapa)
  • Raportit (aineistotyypissä teksti/muu; raportteja julkaisevat mm. alan keskeiset tutkimuslaitokset)
  • Opinnäytetyöt (Finna.fi -palvelusta löydät tiedot kaikista suomalaisissa korkeakouluissa tehdyistä opinnäytetöistä)

Saavutettavuusseloste