Info Guides: Oppimisen ja ohjauksen kompassi: Tervetuloa: pika-apua

Oppiminen ja ohjaus – opas tiedonhankintaan

Tämä opas tukee sinua tiedon etsimisessä opiskellessasi Jamkissa. Ohjeistus noudattelee tiedonhaun prosessin rakennetta ja etenee systemaattisesti seuraillen tiedonhaun pääpolkuja.

Opas on suunniteltu palvelemaan ensisijaisesti etäopiskelijoita, mutta se sisältää vinkkejä myös Jyvässeudun kirjastopalveluista.

Tekstissä mainitut palvelut on koottu linkeiksi kunkin palstan alaosaan.

Mistä alkaisin?

Pika-apu tiedon etsintään

Etsitkö tietoa painetuista kirjoista?

Finna-palvelusta pääset helposti yhdellä haulla tutkimaan satojen kotimaisten kirjastojen tarjontaa:

Onko tarvitsemaasi kirjaa lähikirjastossasi?
Onko kotipaikkakunnallasi korkeakoulu- tai yliopistokirjasto? Tieteelliset kirjastot ovat avoimia kaikille käyttäjille, ja kaukopalvelu välittää kirjoja kirjastosta toiseen.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjaston painetut kirjat löydät Janet Finna -tietokannasta. Myös muut alueen kirjastot palvelevat mielellään tiedontarvitsijoita, esimerkiksi Jyväskylän yliopiston kirjasto Avoimen tiedon keskuksessa.

Etsitkö tietoa sähköisistä kirjoista?

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjaston Janet Finna -tietokannassa on JAMKin opiskeljoiden ja henkilökunnan käyttöön ostetut sähköiset kirjat.

Kirjaudu Janetiin Haka-kirjautumisen kautta omalla JAMKin verkkotunnuksellasi. Etene palveluun "Tietokannan käyttöliittymä" -linkistä.

Valtakunnallisesta Finna-palvelusta kannattaa etsiä vapaasti verkosta saatavia sähköisiä kirjoja.

Etsitkö tieteellisiä artikkeleita?

Aloita vaikkapa Journal.fi-sivustolta tai Finna-palvelusta (rajaa e-artikkeli). Journal.fi-sivustolta löydät esimerkiksi vertaisarvioidut tiedejulkaisut Aikuiskasvatuksen ja Ammattikasvatuksen aikakauskirjan.
Kansainvälisistä tietokannoista voit tehdä alkuharavointia esimerkiksi kasvatustieteen keskeisessä Eric-tietokannassa.

Finna.fi Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Finnassa on mukana satoja kirjastoja arkistojen ja museoiden lisäksi. Finnasta löydät myös "yliopistojen avointen julkaisuarkistojen (mm. Jyväskylän yliopiston JYX) sisältämät opinnäytteet, väitöskirjat, open access- ja rinnakkaistallennetut julkaisut ja tutkimusaineistot".
Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville. Pääset selaamaan ja lukemaan verkossa saatavilla olevia aineistoja. Voit myös mm. uusia lainoja ja tehdä varauksia eri kirjastojen aineistoihin yhdestä ja samasta paikasta. Löydät finna.fi:stä samalla haulla kaikille avoimet aineistot, jotka mukana olevat organisaatiot tarjoavat. -- Finna.fi provides free access to material from Finnish museums, libraries and archives. You can browse and read material available on the web. You can also renew loans and request material from various libraries in one place. Finna.fi is your one stop destination for searching the freely available material provided by the partner organisations.
Janet Finna Linkki avautuu uuteen ikkunaan Janet Finna kirjastotietokanta. Pääsy Jamkin kirjaston tarjoamiin painettuihin ja elektronisiin aineistoihin. -- Janet Finna online library. Access to print and electronic materials.
Journal.fi Linkki avautuu uuteen ikkunaan Journal.fi on tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Artikkelit haravoituvat myös finna.fi ja janet.finna.fi -tiedonhakuihin -- Journal.fi is a journal management and publishing service provided by the Federation of Finnish Learned Societies. The journal articles can also be found in the search results of the Finna and Janet Finna database searches.
ERIC (EBSCOhost) Linkki avautuu uuteen ikkunaan The ERIC database provides extensive access to educational-related literature. -- Kansainvälinen, laaja ja monialainen kasvatus- ja koulutusalan tietokanta. Tietokannassa on käytettävissä kasvatustieteen asiasanasto (Thesaurus) ja rajausmahdollisuus kouluasteisiin.
Thesaurus also available. --
ERIC, the Education Resource Information Center, provides access to education literature and research. The database provides access to information from journals included in the Current Index of Journals in Education and Resources in Education Index. Content includes journal articles, research reports, curriculum and teaching guides, conference papers, dissertations and theses, and books dating back to 1966.

Kaukopalvelu Jamkin opiskelijoille Sivun alaosasta löydät tietoa kaukopalvelusta.
Jyväskylän yliopiston kirjasto – Avoimen tiedon keskus Avoimen tiedon keskus (Open Science Centre, OSC) on Jyväskylän yliopiston kirjaston ja tiedemuseon yhteenliittymä.

Tiedonhankinnan vaiheet

Tiedonhaku prosessina

Aluksi pohdi, mitä tarvitset
Kartoita aihettasi
Tarkenna hakuasi
Rajaa aihettasi
Kerää aiheestasi tietoa
Käytä löytämääsi
Jaa tietoa eteenpäin
Kysy lisää kirjastosta!

Oppimisen ja ohjauksen kompassi

Oppaan tiedot

Tietoa oppaasta

Kysy asiantuntijalta!