Siirry pääsisältöön
Näyttää siltä, että selaimesi on Internet Explorer 11 tai vanhempi. Selainta ei tueta, joten käytä muuta selainta.

ICT-alan kompassi

Tiedonhaun opas ICT-alalta

Anna kunnia sille, jolle kunnia kuuluu!

Kun käytät lähteitäsi oikein, lukija voi ymmärtää, kenen ajatuksesta on kysymys. Tarkista Jamkin raportointiohjeesta, miten viittaat yhteen tai useampaan lähteeseen tekstissä joko samassa lauseessa tai kappaleessa. 

Käytä tiedonlähteitäsi ja viittaa niihin

Tiedonlähteet tuovat aiheeseen aina jotain olennaista, joten lähdemerkintöjen on oltava täsmällisiä. Niiden avulla on oltava kenen tahansa mahdollista löytää käyttämäsi lähteet.

Toimi järjestelmällisesti

Kun teet tiedonhakua ja löydät työhösi sopivia lähteitä, toimi järjestelmällisesti. Ota lähteiden tiedot heti muistiin ja opettele merkitsemään ne JAMKin raportointiohjeen mukaisesti jo alussa. Näin säästät itsesi ylimääräiseltä vaivalta työsi viimeistelyvaiheessa.

Tekstiviite

Tekstin sisällä viittaat lähteeseen suppealla tekstiviitteellä. Tekstiviitteen avulla lähteen tarkemmat tiedot löytyvät lähdeluettelosta. Tekstiviitteen perusrakenne on henkilötekijän sukunimi + julkaisuvuosi + sivu(t). Opettele tekstiviitteiden käyttö raportointiohjeiden avulla.

Lähdeluettelo

Lähdeluettelossa mainitaan jokainen tekstissä esiintynyt lähde. Lähdemerkinnän perusrakenne vastaa kysymyksiin KUKA? MITÄ? MILLOIN? MISSÄ? Opettele merkitsemään lähteet lähdeluetteloon raportointiohjeen avulla.

Tietoa käyttöoikeuksista

Käyttäjien on noudatettava aineistojen lisenssisopimusten mukaisia käyttöehtoja. Tutustu Jamkin kirjaston e-aineistoja koskeviin käyttöehtoihin alla.

Tarkemmat käyttöehdot voit tarkistaa palveluntarjoajan sivuilta. Ota yhteyttä kirjastoon epäselvissä tapauksissa.

Saako kuvaa käyttää?

Sitaattioikeus sallii (tekijänoikeuslaki) kuvan käyttämisen ei-kaupallisessa tieteellisessä esityksessä tai taidearvostelussa. Kuvan pitää olla julkaistu, ja kaikki tekijät on mainittava.

Ota avuksesi ImagOA-opas ja Creative Commons eli CC-lisensoidut kuvat

Tiedonhaun toteutus

Hei, jos tarvitset lisää tukea tiedonhakuusi, ota Tiedonhaun kompassi avuksesi.

 6 Käytä 7 Jaa

Tiedonhaun prosessista:

  1. Käytä lähteitäsi 
  2. Jaa tietoasi eteenpäin

Arviointi ja lähdemerkinnät

  • Pystyykö lukija selkeästi erottamaan tekstissäsi toisistaan lähteisiin perustuvan osan ja oman ajattelusi osuuden?
  • Ovatko lähdemerkinnät lähdeluettelossasi niin tarkkoja, että lukija pystyy halutessaan helposti tarkistamaan käyttämäsi lähteen?
  • Vastaavatko tekstiviitteen ja lähdeluettelon tiedot tarkasti toisiaan?

Saavutettavuusseloste