Siirry pääsisältöön
Näyttää siltä, että selaimesi on Internet Explorer 11 tai vanhempi. Selainta ei tueta, joten käytä muuta selainta.

Avoin tiede ja tutkimus

Avoin tiede ja aineistonhallinta tutuksi

Aineistonhallinnan opas

Suunnitteletko tutkimusprojektia, syntyykö projektissa tutkimusaineistoa tai aloitatko opinnäytetyön - tee aineistonhallintasuunnitelma

Aineistonhallinnan tarkoituksena on varmistaa, että TKI-projektin tutkimuksessa ja opinnäytetyössä noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä. Aineistonhallintasuunnitelman tarkoituksena on myös tunnistaa etukäteen mahdolliset riskit (mm. tietosuoja, omistajuus) ja huolehtia siitä, ettei tutkimusaineisto vaarannu missään vaiheessa (mm. käytettävät tallennusratkaisut). JAMK on sitoutunut avoimeen tieteen ja tutkimuksen edistämiseen, joten aineiston jatkokäyttö on oltava myös mahdollista. Lähtökohtana ovat FAIR-periaatteet: tehdään data löydettäväksi (Findable), saavutettavaksi (Accessible), yhteentoimivaksi (Interoperable) ja uudelleenkäytettäväksi (Re-usable).

Aineistonhallintasuunnitelmalla suunnitellaan ja kuvataan, miten tutkimusainestoa kerätään, käytetään, säilytetään ja arkistoidaan ja jatkokäytetään. Se on samalla työkalu tutkimuksentekijälle itselleen. Suunnitelma auttaa jäsentämään kysymyksiä, jotka tutkimuksen aikana tulee joka tapauksessa ratkaista!

Tee aineistonhallintasuunnitelma suunnitteluvaiheessa ja muokkaa tutkimuksen edetessä. Aineistonhallintasuunnitelman elementit ovat:

 1. Aineiston yleiskuvaus: mitä aineistoa, miten se kerätään, miten laatu varmistetaan?
 2. Eettiset periaatteet ja lainsäädäntö: tietosuoja ja –turva, oikeudet, rekisteriseloste
 3. Dokumentointi ja metatiedot: dokumentoi keruu, sisältö ja käsittely jatkokäyttöä varten
 4. Tallentaminen ja varmuuskopiointi tutkimushankkeen aikana
 5. Elinkaari – mitä aineistolle tapahtuu hankkeen päätyttyä? Miksi aineisto ei olisi avoimesti saatavilla?
 6. Aineistonhallinnan vastuut ja resurssit

Aineistonhallintasuunnitelmat JAMKin TKI-toiminnassa

Projektipäällikkö/tutkija/suunnittelija vastaa aineistonhallintasuunnitelman laatimisesta. Projektisihteeri huolehtii, että aineistonhallintasuunnitelma tallennetaan projektin asialle asianhallintaan (Tweb). Projektin päättyessä projektipäällikkö vastaa siitä, mihin aineisto tallennetaan projektin päätyttyä vai hävitetäänkö se.

 • Projektin asianhallinnan ohjeistus löytyy ELMO-intrasta (vaatii kirjautumisen).

Aineistonhallintasuunnitelmat JAMKin opinnäytetöissä

Aineistonhallintasuunnitelma on JAMKissa osa opinnäytetyösuunnitelmaa. Suunnitelman rakenne on sama kuin TKI-toiminnassa ja suunnitelma kannattaa laatia DMP Tuulilla, jossa on JAMKin pohja opinnäytetyöntekijöille. Pohja ohjaa suunnitelman laatimista ja tarjoaa ohjeet jokaiseen vaiheeseen. Ohjelmassa suunnitelmaa voi laatia yhdessä ja sen voi jakaa kommentoitavaksi.

Aineistonhallintasuunnitelma tehdään DMPTuuli-työkalulla

Kaikki JAMKissa tehtävät aineistonhallintasuunnitelmat tehdään suomalaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten käyttämällä DMP TUULI- aineistonhallintasuunnitelmatyökalulla. Tuulilla voit käyttää tutkimussuunnitelman tekemisen yhteydessä, rahoitusta hakiessa ja aineistonhallinnassa tutkimushankkeen eri vaiheissa. Yleisen, JAMKin tarpeisiin muokatun aineistonhallintasuunnitelmapohjien (opinnäytteet sekä TKI) lisäksi Tuulista löydät valmiita rahoittajakohtaisia pohjia. Jokaisessa pohjassa on myös vaiheittaiset ohjeet.

Voit Tuulissa jakaa suunnitelmasi kommentoitavaksi tai kirjoittaa sitä yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Pohjan voi myös ladata ja tulostaa rahoitushakemuksen tai tutkimusluvan liitteeksi..

Näin pääset alkuun aineistonhallintasuunnitelmasi kanssa ja saat käyttöön JAMKin mallipohjan:

 • Tutustu JAMKin aineistohallintasuunnitelman tosa-alueisiin tässä oppaassa - tiivistetyt ohjeet aineistonhallintasuunnitelman laatimiseen
 • Kirjaudu DMPTuuliin JAMKin käyttäjätunnuksilla Haka-kirjautumisen kautta: https://www.dmptuuli.fi/
  • Ensimmäisellä kerralla luo tili Create Account-näkymästä ja valitse organisaatioksi listalta JAMK University of Applied Sciences. Yhdistä tili Haka-tunnukseen sen jälkeen kohdasta Sign in.
  • Kirjauduttuasi voit valita käyttökieleksi suomen tai englannin. Klikkaa Tee suunnitelma/Create Plan, nimeä suunnitelma, kirjoita organisaatioksi JAMK ja valitse listalta rahoittaja, jolloin ohjelma tarjoaa rahoittajan pohjaa. Jos rahoittajaa ei löydy, laita rasti ja valitse sopiva JAMKin mallipohja. HUOM. Mallipohja tulee aina valita tässä vaiheessa.
  • Kun käytät JAMKin mallipohjaa, ei ohjetta (guidance) valita erikseen.
 • General Finnish DMP -ohjeet on luettavissa suomeksi ja englanniksi myös erikseen (valitse listalta näytettävä ohje): Kansallinen aineistonhallintasuunnittelun ohje (Tuuli-projekti 2021). JAMKin mallipohjat pohjautuvat tähän ohjeistukseen tarkennettuna JAMKin omilla käytänteillä ja ohjeilla.
 • Pika-opastus Tuulin käyttöön (Tuuli-projekti, kesto 2:41):

Saavutettavuusseloste